Lefevere gaat er weer met gestrekt been in: 'Een vrouwenploeg? Ik ben geen sociale instelling!' 

Voor zover we weten deed Lefevere deze uitspraken nuchter (en had hij ook geen hypo..)

patrick lefevere

De WK-week is ook een beetje de week van Patrick Lefevere. Eerst zat hij ogenschijnlijk ietwat beschonken aan tafel bij Karl Vannieuwkerke in de WK-editie van Vive le Vélo, vervolgens deed hij in de sportcast van Het Laatste Nieuws van zich spreken door toch een beetje te twijfelen aan de ernst van de rugproblemen van Mathieu van der Poel. En nu gaat hij er vandaag in diezelfde sportcast weer met gestrekt been in.

Ditmaal moeten de vrouwelijke wielrenners het ontgelden bij Lefevere. Hij is niet zo onder de indruk van het vrouwenpeloton en dan ook geenszins van plan een vrouwenprofploeg te starten, zoals veel andere World Teams (Movistar, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo) wel doen of deden - bij Vive le Vélo maakte Cristoph Roodhooft bekend dat Alpecin-Fenix ook kijkt naar een vrouwenwegploeg.

Voor Lefevere zit dat er dus niet in. De top is veel te smal volgens hem, zeker in België. "Ik was een koers in Italië aan het volgen. Longo Borghini won, het eerste Belgische meisje werd 40ste op 5 minuten. Ik zit in een nevenfirma Experza, zij sponsoren de ploeg van de vrouw onze ploegleider Rik Van Slycke. Als er in De Panne een groep wegrijdt van 50 en er zit dan niemand bij... Met alle respect, maar ik ben ook het OCMW niet, hé."

(Het OCMW is een Belgische gemeentelijke instelling die elke persoon in de mogelijkheid probeert te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid, onder andere door diensten aan de armen te verlenen en zorg voor de ouderen op zich te nemen.)

Ook buiten België lijkt Lefevere niet heel erg fan te zijn van de vrouwenkoers en laat hij zich enigszins laatdunkend uit over de rensters. "Het moet niet noodzakelijk een typisch Belgische ploeg zijn, maar ik zie ze helaas niet. Jolien d’Hoore stopt. Anna van der Breggen stopt. Alleen Van Vleuten schiet nog over, maar zij zit bij Movistar. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig vind ik wel een leuke. Ik vind ze grappig en ze is ook wel goed."

Hieronder luister je de hele podcast, waarin Lefevere ook nog ingaat op De Kwestie Bennett en over het vervolg van de carrière van Mark Cavendish bij Deceuninck-QuickStep.