Fietsenthousiasteling maakt officieel geboortekaartje voor nieuwe fiets en trakteert op beschuit met muisjes

Een nieuwe fiets voelt als een kindje. Ron de Goeij neemt dat wel heel letterlijk... Onze redacteur kwam hem tegen in de Pyreneeën en tekende een mooi verhaal op!

beschuit met muisjes

Vorige week deed ik mee aan The Ride Pyrenees, een zesdaagse rondrit door de Franse Pyreneeën met een kleine 200 andere Nederlandse wielerliefhebbers. Nu wil ik mijn eigen liefde voor de fiets best groot noemen, maar daar in Zuid-Frankrijk moest ik toch echt mijn meerdere erkennen in Ron de Goeij, een wiskundeleraar uit Nootdorp.

Bovenop de Hautacam, de laatste (zeer fraaie) klim van het evenement trof ik bij de verzorgingspost tussen de krentenbollen, mueslirepen en winegums namelijk opeens een schaaltje met beschuit met muisjes erop aan. Dat schaaltje had ik de voorbije vijf dagen niet gezien. M'n journalistieke instinct zei dat hier wat aan de hand was.

En zo was het. Want even later maakte Ron een vrolijke rondgang langs de andere deelnemers met het schaaltje; ik vroeg wie er geboren was. The Duke of Hazzard, was het welluidende antwoord. Ik ben nog net jong genoeg om van de herhalingen op RTL7 te weten dat dat een Amerikaanse tv-serie was met een oranje auto in de hoofdrol.

Maar niks oranje auto. Sinds een kleine week is het ook flinke zestienponder in de vorm van een blauwe fiets (of een andere kleur; ik ben kleurenblind..) Terwijl hij nog op z'n oude fiets Delilah rondreed, zag The Duke of Hazzard het levenslicht, en werd meteen gedoopt, met het heilige water uit het nabijgelegen Lourdes notabene.

En dat vierde Ron niet alleen met beschuit met muisjes, maar ook met een heus geboortekaartje voor z'n fiets. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een goede vader voor z'n jonge spruit zal zijn!

Het geboortekaartje dat Ron de Goeij daadwerkelijk naar mensen gaat sturen.

Oppermamil op Delilah

The Duke of Hazzard is een best aparte naam voor een fiets. Ron koos die naam 'om de jonkies van de oudjes te scheiden', omdat veel jongeren de serie niet of nauwelijks zullen kennen. Ron is er namelijk trots op een mamil (middle aged man in lycra) te zijn.

Ook z'n oude fiets draagt daarom de naam van een pareltje uit het verleden. Waar The Duke of Hazzard een jongetje is, daar is Delilah een inmiddels volgroeide vrouw, vernoemd naar de wereldhit van Tom Jones. Ron zorgt voor haar als was het z'n dierbaarste bezit - en dat is natuurlijk ook wel een beetje zo.

Delilah wordt niet gepoetst, maar gaat in bad, uiteraard op de klanken van Tom Jones. En inderdaad, ik weet nog dat ik op een zeker moment op de camping in de Pyreneeën dacht: 'wie is toch die man die z'n fiets zo vrolijk staat schoon te maken op muziek?'

Nou, Ron dus. En dat is niet het enige, want hij heeft liefkozende namen voor alle onderdelen van Delilah. Bidonnen zijn haar borsten, de asssaver is een kuisheidsgordel, het reparatiesetje de make-up-box, haar banden de benen, de houder waarin-ie Delilah vertroetelt tijdens het schoonmaken, pardon, het badderen, zijn haar naaldhakken.

Fietst Ron dan ook nog op Delilah? En of. Op Strava schrijft Ron bij iedere rit een mooi epistel. En dat zijn nogal wat ritjes, want bij het geboortekaartje zit ook een bewijs van het volbrengen van de Long Term Benelux Challenge, waarbij je alle 1035 gemeentes in de Benelux moet afvinken op de fiets - Ron is de achtste deelnemer die deze challenge heeft volbracht; je volgt 'm hier op Strava.

Delilah kan dus gaan genieten van een welverdiend pensioen. Op naar meer mooie avonturen op The Duke, met op een zadel een mamil van formaat! Z'n eerste missie is al bekend: als corona het weer toelaat gaat hij met The Duke de 1036e gemeente van de Benelux afvinken (Saba).

Ron en de challenge in beeld.