HomeColumnsColumn | Zijn de rugproblemen een blessing in disguise voor Mathieu van...

Column | Zijn de rugproblemen een blessing in disguise voor Mathieu van der Poel?

Onze redacteur denkt dat de rugproblemen die Mathieu van der Poel had ook best eens in zijn voordeel kunnen uitpakken aankomende zondag...

Vooropgesteld: je hebt liever een rug die wél volledig meewerkt met alle doldwaze fietsplannen die in je hoofd zitten – en dat zijn er in het geval van Mathieu van der Poel nogal wat.

Die onwillige rug zorgt er nu voor dat hij aanstaande zondag tijdens de wegwedstrijd van het WK in Leuven hoogstwaarschijnlijk niet de Mathieu van der Poel is die Mathieu van der Poel kan zijn – die van de Strade, die van de Tirreno, die van de Tour.

Maar dát hij niet die Mathieu van der Poel is, kan ook zomaar eens in zijn voordeel werken. Tuurlijk, de benen moeten er wel zijn en hij moet er niet al te veel last van hebben. Maar als hij bijvoorbeeld 97 procent van de Mathieu van der Poel kan zijn die hij in zich heeft, dan zou die andere 3 procent er wel eens op een andere manier bij kunnen komen.

In de vorm van minder druk, minder het gewicht van de koers moeten dragen (dat is met een onwillige rug natuurlijk ook niet te doen..) en – het doet pijn dit op te schrijven – wat minder bruusk met de krachten smijten dan hij normaal gesproken doet.

Met Wout van Aert in de vorm van z'n leven én voor eigen publiek zal de druk en het gewicht om de koers in handen te nemen volledig bij hem en de Belgische ploeg liggen. Iedereen zal naar hem kijken. Als Van Aert ook maar een schijnbeweging naar z'n shifter maakt om bij te schakelen, zal er al een half peloton in zijn wiel proberen te zitten.

Iets wat een Mathieu van der Poel zonder rugproblemen ook iedere koers aan den lijve ondervindt. Tuurlijk, nog steeds zal MVDP door de andere renners nu nog steeds niet behandeld worden als pak 'm beet Polycrhonis Tzortzakis – oké, niet helemaal random gekozen, want ik vind dat de enige Griek die zondag aan de start staat een prachtige naam heeft…

Maar toch zal Mathieu van der Poel zich zondag nét even met minder ogen op zich gericht door het peloton kunnen bewegen. Als hij aanvalt, zullen anderen nog steeds denken: ALARM ALARM! VAN DER POEL! ALARM ALARM! Maar ergens in de prefontale cortex van de hersenen zal toch ook ergens een stemmetje fluisteren: pssst psssst, die heeft last van z'n rug (gehad); richt je nu maar op die jongen in het lichtblauw in plaats van die oranje.

En dan is er nog het punt dat pijn deed om op te schrijven. Dat van een Mathieu van der Poel die misschien wat meer berekenend zal rijden nu hij weet dat z'n krachtenvoorraad niet oneindig is.

Ik hou enorm van een Mathieu van der Poel die precies aanvalt op het moment dat je denkt: ik kan nu wel even een biertje uit de koelkast pakken, want er valt toch niemand aan. Maar met de voorgeschiedenis bij dit WK zou een andere manier van rijden plus het eerdergenoemde punt van het gewicht van de koers en alle ogen op Van Aert precies de weg naar een verrassende wereldtitel kunnen zijn.

Al mag je de woorden verrassend en Mathieu van der Poel sinds alle kunststukjes die hij al heeft volbracht eigenlijk allang niet meer in één zin gebruiken. Een wereldtitel met een halve hernia kan daar nog wel bij, bedoel ik maar.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Meer zoals dit

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

Column | De plek waar Gino Mäder stierf: met z’n drieën zwijgen we, starend naar petjes, bloemen en een afgrond

Op doorreis naar de eindbestemming van mijn fietsvakantie eind augustus - de Mortirolo moest...

Column | 5 Scenario’s die bewijzen dat het nog veel gekker kan en gaat worden deze Vuelta

In deze Vuelta kun je het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Een...