Een WK in eigen land, het koersgekke Vlaanderen, je zou voor minder nerveus worden. Voor Van Aert valt dat nu nog best mee vertelt hij. "Ik ben net zo rustig als anders, maar dat zal zondag komen. Zeker met zoveel mensen langs het parkoers, dan gaan er wel zenuwen bijkomen."
Over het parkoers is al een hoop gezegd en geschreven. Uiteindelijk gaat het volgens Van Aert dankzij het aantal kilometers en de intensiteit net zo zwaar worden als een klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en of de koers nu vroeg of laat openbarst gaat voor de Belgen niet zoveel uitmaken.
"Beide situaties kunnen goed zijn voor ons", stelt hij. "We hebben een sterke ploeg en moeten zo lang mogelijk met zoveel mogelijk renners in koers blijven. We hebben een sterke ploeg, dus ik verwacht dat we ook met veel jongens overblijven als de boel snel openbreekt."
"Het scenario zoals in Tokio (waar Van Aert uiteindelijk geïsoleerd zat in de finale, red.), zou wel het minst gunstige scenario zijn. Dan gaat het met z'n allen tegen één zijn. Maar het WK parkoers ligt ons een stuk beter en we staan hier met meer man aan de start, dus het is minder denkbaar dat het scenario van Tokio zich gaat herhalen."
Remco Evenepoel
De tactiek van de Belgen is duidelijk: Van Aert is de absolute kopman. Hij vertelt dat zijn landgenoten en ploegmaat erg gemotiveerd zijn en dat hij daar als kopman niet teveel inspanningen voor hoeft te doen. "Ik hou de sfeer er wat in, maar eigenlijk doe ik wat dat betreft niet zoveel bijzonders. Ik denk ook dat dat vanzelf komt wanneer je de selectie aanvaardt. Het geeft me vertrouwen dat zulke sterke coureurs in dienst van mij willen rijden. Ik denk dat bondscoach Sven Vanthourenhout bewust ook een homogene selectie heeft gesmeed."
Uiteraard kwam ook Remco Evenepoel ter sprake. Eddy Merckx stelde eerder deze week dat je Evenepoel niet moet selecteren wanneer je Van Aert als kopman uit wil spelen. Van Aert zelf maakt zich daar niet al te druk om, hij ziet de aanwezigheid van Evenepoel juist als een groot voordeel.
"Het hele peloton heeft schrik van hem, als je hem 10 meter geeft is hij vertrokken. Dat is zijn kracht en en zijn grote wapen. Wanneer Remco in de aanval trekt, hoeven wij de verantwoordelijkheid niet te dragen. We gaan koersen om mij in een winnende positie te krijgen, dus ik denk niet dat Remco onze joker is, maar hij is wel een belangrijke pion."
Van Aert kwam ook nog even terug op de Olympische wegrit" "Hij had daar niet de beste benen, voor mij was dat geen slechte wil ofzo. Ik heb er dus verder ook geen probleem van gemaakt."
Mathieu van der Poel
Aan mogelijke scenario's tijdens het WK wil Van Aert nog niet teveel denken. "Dat voel je pas als je gaat koersen. Het Flandriencircuit is erg lastig, maar dat gaan we maar twee keer doen. Toch gaat dat krachten kosten en het is vooral de vraag hoe groot de verschillen gaan worden. Op het circuit in Leuven is het voor het peloton lastig om te organiseren, dus zal het moeilijk zijn daar nog iets goed te maken. Ik denk niet dat er een groep van 50 man gaat sprinten voor de zege."
Van Aert wil zich niet gaan vastpinnen op één concurrent. "In de Ronde van Vlaanderen is dat ook altijd moeilijk. Italië, Denemarken en Frankrijk zijn in de breedte de sterkste blokken en verder denk ik natuurlijk aan renners als Van der Poel, Pidcock, Ewan en Mohoric. Het is moeilijk om er één naam op te plakken."
Van der Poel. De naam is gevallen. Van Aert zijn eeuwige rivaal. "Ik heb al tegen heel veel jongens niet gekoerst, dus ik weet niet hoe ze ervoor staan. Ik weet uit het verleden natuurlijk wel hoe goed ze kunnen zijn, dus wat dat betreft kan ik het wel inschatten."
"Of ik met Mathieu naar de streep durf te rijden? Zeker. Het is niet dat ik dan al gewonnen heb. Hij heeft me al eens geklopt he? Die nederlaag in de Ronde van Vlaanderen blijft jammer, want ik had natuurlijk graag gewonnen. Maar het is niet iets waar ik dagelijks bij stilsta hoor."
Koersen voor eigen volk
Een WK voor eigen volk is speciaal, zeker wanneer je topfavoriet bent. Toch wil Van Aert zich daar niet al te gek door laten maken, benadrukt hij nog maar eens. "Het is een supergrote motivatie en extra speciaal, maar ik moet het ook niet te groot maken voor mezelf. Of het de koers van m'n leven is? Dat is journalistenpraat (lacht). Twee maanden geleden waren de Spelen de koers van m'n leven en de Champs Elysées was ook heel bijzonder. Zo kun je elke koers wel de dag van je leven maken."
Het voorjaar, de Tour, de Spelen en nu het najaar. Van Aert rijdt al het hele seizoen op een hoog niveau. Toch is hij niet bang dat het WK net die koers teveel gaat zijn. "Ik heb na de Spelen een week rust genomen en daarna heel hard getraind. De laatste weken heb ik denk ik laten zien dat ik er klaar voor ben, dus niets wijst erop dat het de koers teveel gaat zijn.
"Het lijkt misschien alsof ik er het hele jaar ben, maar ik heb wel pauzes genomen. Na Tokio heb ik bewust zo lang mogelijk niet gekoerst, want dan blijf je veel frisser dan wanneer je in de hele maand augustus van koers naar koers gaat. Het is geen exacte wetenschap, maar het is me dit jaar wel gelukt om steeds top te zijn."
Aanstaande zondag moet het dus gebeuren, voor een uitgelaten massa Vlaamse fans. Geen sinecure. "Het zal voor de Belgen wel moeilijk zijn om ons in te houden, maar dat gaat voor iedereen zo zijn", vindt Van Aert. "De sfeer gaat uniek zijn met al dat publiek en dat hebben we dankzij corona lang niet gehad. Zaak om het koppie erbij te houden."
- Cor Vos