HomeColumnsColumn | Fietsen in de Pyreneeën: een schitterende beestenbende (en daardoor misschien...

Column | Fietsen in de Pyreneeën: een schitterende beestenbende (en daardoor misschien wel mooier dan de Alpen)

De renners zijn in de Pyreneeën en onze redacteur is fan (en vindt ze misschien wel mooier dan de Alpen). Lees waarom hij dat vindt!

in 2021 fietste ik samen met de andere deelnemers van The Ride Pyrenees zes dagen door de Pyreneeën. De Tourmalet (zon), de Aubisque (heel veel regen), de Aspin (heel veel zon en daardoor heel veel hitte) en Hautacam (zon), alle bekende cols deden we aan.

Maar meer nog dan de weersomstandigheden en de niet mis te verstane stijgingspercentages om en nabij Lourdes en Argelès-Gazost zal iets anders me bijblijven.

Kinderboerderij

Want waar de Pyreneeën zich het meest in onderscheiden van de andere gebergtes waar ik al op mijn tweewieler in rondeed, is dat ik me zes dagen in een heel grote kinderboerderij waande. Dat kwam niet doordat één van de deelnemers bovenop de Hautacam trakteerde op beschuit met muisjes vanwege z’n nieuwe fiets – muizen lopen vast rond op de kinderboerderij, maar ze zijn toch niet echt de reden dat je er komt.

Neen, de onophoudelijke parade van schapen, koeien, paarden, geiten en ezels op de cols zijn de reden van die typering. Óp de cols ja, je leest het goed. Waar in de Alpen en Dolomieten de dieren je keurig vanuit de wei staan aan te moedigen, daar is het in de Pyreneeën tussen de schapen en koeien op de weg door slalommen. Wat zeg ik, in de natte afdaling van de Aubisque kwamen mededeelnemers zelfs in een ware schapenfile terecht.

Tekst gaat door onder de schapen

Schapen. Heel veel schapen.

Brutale koe

De koeien lieten zich dan weer op een heel andere manier gelden – en dan met name één exemplaar bovenop de Aspin. Waar de meeste koeienbeesten op de weg iets uitstraalden van ‘hallo, gekke fietsertjes, jullie gaan je gang maar’, daar had mevrouw de Aspinkoe beduidend meer in de melk te brokkelen.

Ze vond namelijk de dure fietsen die bij de verzorgingspost op de top stonden opgesteld maar wat interessant. Bidons kregen een likje en mensen keken angstig toe of ze hun carbontuig niet op de hoorns nam.

Vrijwiliigers van The Ride lokten haar weg met een stukje appel, maar even later stond ze weer vrolijk bidons te likken. Een prachtig schouwspel – mits je fiets van 4000 euro er niet tussenstond (foto van de koe in kwestie: zie boven)

Lunchen met paarden

Bovenstaande twee alinea’s klinken misschien een beetje alsof ik al die fauna op de weg maar irritant vond, maar het tegendeel is waar. Tuurlijk, je moest soms een beetje uitkijken in de afdaling om geen letterlijke kop-staart-botsing te krijgen. Edoch, meer één met de natuur kun je niet worden.

Of het moet zijn op de manier hoe ik bij het prachtige Lac d’Estaing een echtpaar van een lunch zag genieten: tafeltje uitklappen, koelboxje bij de hand en eten tussen de wilde paarden maar! De Pyreneeën, een onderschat gebergte, maar door al die dieren en wat minder drukte misschien wel mooier dan de Alpen.

Lunchen tussen de wilde paarden. In de Pyreneeën kan het allemaal.

Vandaag wacht de renners de eerste dag van een tweeluik de Pyreneeën. Eerst staat er een rit van Pau naar Laruns op het programma, met de Soudet en de steile Marie Blanque. De dag nadien gaat het over de Tourmalet naar Cauterets-Cambasque, een aankomst bergop.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Veelbesproken Roglic kopman Jumbo-Visma in Giro dell’Emilia

De Sloveen zou weg mogen bij Jumbo-Visma en ploegen als INEOS Grenadiers, Movistar en...

📸 Ontwerper maakt alvast nieuwe shirtjes voor fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step

We hebben al veel vaker aandacht besteed aan het Instagram-account van designer Stijn Dossche,...

Politie Noord-Nederland stopt met begeleiding wielerkoersen: ‘Hierdoor kunnen we in 2024 geen wedstrijden meer organiseren’

In Nederland moeten al steeds meer wielerwedstrijden worden afgelast vanwege het gebrek aan politie-inzet...

‘Amazon wordt co-sponsor van fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step’

Wie dacht dat de fusiesoap haar hoogtepunt al heeft bereikt, heeft het mis. Het...

Meer zoals dit

📸 Ontwerper maakt alvast nieuwe shirtjes voor fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step

We hebben al veel vaker aandacht besteed aan het Instagram-account van designer Stijn Dossche,...

📸 Ultieme bucketlistklim: haarspeldenwalhalla in Noorwegen

Alpe d'Huez eat your heart out!

Wout van Aert dolt met echtgenote Sarah De Bie: ‘Is dat vandaag?’

Om dat elfjarig jubileum te vieren deelde Sarah De Bie op Instagram een eerste...