WK | Van den Broek-Blaak en Brand keihard: 'We waren los zand'

Marianne Vos pakte weliswaar zilver op het WK, maar het gesprek na afloop ging vooral over de samenhang bij de Nederlandse ploeg. Het verdict was keihard.

Blaak

Chantal van den Broek-Blaak opende voor de camera's van de NOS: "Het was geen goede koers van ons. We waren geen team. Marianne kunnen we hier niet op afrekenen. We hadden veel meer gegroepeerd kunnen rijden. We willen graag, maar op de een of andere manier reden we niet goed samen. Dat had halverwege beter moeten gaan. Ik ben niet teleurgesteld over de tweede plaats, maar de manier waarop we gekoerst hebben. De sprint kun je verliezen. Tweede is niet waarvoor we ons hoeven schamen, maar we moeten straks bespreken met elkaar over het koersverloop."

Vervolgens was ook Lucinda Brand glashelder. "We waren los zand. We hadden elkaar veel beter kunnen opvolgen met aanvallen. Als iemand aanviel dan zat de tweede persoon te ver. Dan verspeel je allemaal te veel kracht. Waaraan dat ligt, weet ik niet. Dat moet iedereen zichzelf afvragen. Het was niet makkelijk om in te pikken, maar andere landen konden dat wel. Misschien is het toch dat iedereen te veel voor zichzelf rijdt, maar ik kan mezelf goed in de spiegel aankijken."

Ook Van Vleuten nam zichzelf niets kwalijk. Ze maakte de koers hard, zoals ook haar taak was. "Ik had het Marianne onwijs gegund. We wilden de koers zwaar maken. Iedereen keek naar elkaar toen Mavi Garcia vooruit was en toen dacht ik: dan ga ik wel rijden. Ik had de teamspirit in ieder geval erin zitten. Ik ging voor goud met Nederland. Ik wist dat het niet mijn parkoers was. We moeten zo dadelijk bij elkaar gaan zitten, want ik heb persoonlijk voor Team NL gereden. Maar niet iedereen deed dat."

WK
  • Cor Vos