HomeAchtergrondDe kasseienstroken waarop je zondag moet letten

De kasseienstroken waarop je zondag moet letten

Parijs-Roubaix is kasseienstroken aftellen. We zetten de belangrijkste sleutelpunten op een rijtje.

De eerste

De eerste strook met kasseien doemt op als er nog 161,4 kilometer zijn te gaan. De Troisvilles à Inchy is 2.200 meter lang en heeft een rating van drie sterren. Het is de eerste strook van in totaal dertig. Vervolgens is het wachten naar de derde strook: Quiévy à Saint-Python (nog 152,3 kilometer te gaan). Het is een strook van vier sterren van liefst 3,7 kilometer. Daarmee is het de langste kasseienstrook van Parijs-Roubaix.

Het bos

Dan volgen er nog zeven stroken die niet boven de drie sterren uitkomen. Het is allemaal voorspel, want het grote uitkijken is naar het Bos van Wallers. Even eerder ligt echter ook nog Haveluy à Wallers (2.500 meter van vier sterren). Het zou een strook kunnen zijn om een eerste aanval te doen, want de renners zijn tegenwoordig al bereid om koers te maken op 103,5 kilometer van de streep. De Trouée d'Arenberg (Bos van Wallers) ligt zo'n acht kilometer later en is de eerste strook met vijf sterren. Mathew Hayman noemde de weg naar Het Bos eerder dit jaar tegen Wieler Revue levensgevaarlijk.

Verkenning door Het Bos

Mons-en-Pévele

Vervolgens volgt een belangrijke tussenfase. Mathew Hayman vertelde daarover. “De periode tussen het Bos van Wallers en Mons-en-Pévele is belangrijk, want daar gebeurt veel. Daar wordt de koers gemaakt en valt alles over het algemeen in de plooi.” In die fase liggen zeven stroken, waarvan twee van vier sterren. En met nog 48,6 kilometer te gaan volgt daar Mons-en-Pévele. De tweede strook van vijf sterren en liefst drie kilometer lang.

Carrefour de l’Arbre

Over het algemeen zijn de kaarten na Mons-en-Pévele wel geschud en voor een kleine dertig kilometer liggen er geen stroken van vier of vijf sterren. De zes stroken die de renners in de fase over moeten, zijn dan ook niet zo heel moeilijk. Voor profrenners in elk geval. Het wachten is op de stroken Camphin-en-Pévele (nog 19,9 kilometer) en Carrefour de l'Arbre (nog 17,2 kilometer). Die eerste is vier sterren en in totaal 1,8 kilometer, terwijl de tweede vijf sterren noteert en 2,1 kilometer lang is. Nadien is er nog de strook bij Hem, maar daarop zal het verschil niet meer gemaakt worden.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Uran onder de indruk: ‘Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel… ze koersen overal en doen alles goed’

Je hebt het niet in de gaten, maar de goedlachse Colombiaan Rigobert Uran is...