Giro | Ooggetuige Tom Stamsnijder vertelt over verongelukken Weylandt: 'Hij lag daar op zo'n manier dat ik wist: dit is voorbij' 

Vandaag rijdt de Giro over de afdaling waarin Wouter Weylandt in 2011 verongelukte. Oud-ploeggenoot Tom Stamsnijder hoe hij de dag en het moment van de crash van zeer nabij beleefde. Emotionele momenten voor de Nederlander!

wouter weylandt

Na z'n profcarrière begonnen te zijn bij Gerolsteiner en daarna twee seizoenen Rabobank toog Tom Stamsnijder in 2011 vol goede moed naar Leopard-Trek. Het werd een van de meest gedenkwaardige jaren uit z'n loopbaan. En dan niet op een positieve manier.

In de Giro van dat jaar maakte hij namelijk van dichtbij mee hoe ploeggenoot Wouter Weylandt in de derde etappe verongelukte in de afdaling van de Passo del Bocco. Ruim tien jaar later vertelde hij enige tijd geleden over die dag in het Canvas-programma Het Scheldepeloton. Een emotionele aangelegenheid voor Stamsnijder, al begon die noodlottige dag nog goed.

"Sex on Fire van Kings of Leon knalde voor de start in de bus. Volle bak meezingen, pure ontlading. Om je klaar te stomen." Het was een relatief zware rit voor de sprinters, maar toch had Weylandt er z'n zinnen op gezet. Het liep heel anders.

Voor de afdaling van de Passo del Bacco zei Stamsnijder nog tegen Weylandt dat hij geen risico moest nemen. "Maar het dreigde te scheuren. Wouter zag dat en dook een gat in. Ik kon hem helemaal niet volgen, maar in de verte zag ik dat hij bijna kwam aansluiten bij het peloton. Ik keek omhoog en zag plots een fiets vliegen. Het bleek de fiets van Wouter te zijn. Hij lag daar op zo'n manier dat ik wist: dit is voorbij."