HomeWKRemco Evenepoel blikt terug op WK: 'De uitleg naar mij tijdens de...

Remco Evenepoel blikt terug op WK: ‘De uitleg naar mij tijdens de teammeeting was onduidelijk’

Remco Evenepoel offerde zich tijdens het WK in Leuven volledig op in dienst van Wout van Aert. De bondscoach was duidelijk over de rol van Evenepoel: er was geen kans dat hij voor zichzelf zou mogen rijden.

Evenepoel zat woensdagavond aan tafel bij de talkshow Extra Time Koers. Uiteraard kwam de Belgische tactiek op het WK in eigen land uitgebreid ter sprake. Evenepoel vertelde onder meer dat hij ervan overtuigd is dat hij in een bepaald scenario wereldkampioen had kunnen worden. Of hij Julian Alaphilippe ook had kunnen verslaan, vond hij moeilijk om te zeggen. “Maar ik wist op voorhand mijn taak. Ik moest gewoon overal meespringen.”

De tactiek dat Evenepoel zich zo opofferde werd door mede-tafelgenoten Dirk De Wolf en Adrie van der Poel in twijfel getrokken. Sterker nog, de Belgische ploeg werd aan tafel gefileerd. Evenepoel had volgens beiden pas later in de finale aan bod moeten komen. Evenepoel daarover. “Er waren twee kopmannen en ik was knecht, simpel. Vrijdag in de namiddag hadden we teammeting en ik vond de uitleg daar naar mij erg onduidelijk, waarna ik een twijfelachtige nacht heb gehad.”

Met kopman Wout van Aert

Op eigen verzoek stapte hij af op de technische leiding. “Zaterdag ben ik naar Sven Vanthourenhout en Serge Pauwels gegaan. Ik had na de verkenning het gevoel dat er voor mij op het parkoers kansen lagen om weg te rijden en dat er scenario's waren waarin ik kon winnen. Ik heb gevraagd of ik eigen kansen zou krijgen, maar de kaart van Wout werd getrokken. Toen heb ik snel de knop omgedraaid en heb ik voor de ploeg alles ervoor gedaan.”

Vervolgens ging het nog even over kopman Wout van Aert, die niet de benen bleek te hebben. De Wolf was kritisch op de renner van Team Jumbo-Visma. Niet omdat hij zijn topniveau niet haalde, maar wel omdat hij eerder had moeten vertellen dat hij niet het niveau had om wereldkampioen te worden. Evenepoel haakte daarop in. “Wout besefte na de wedstrijd ook wel dat hij te laat had gecommuniceerd. Dat heeft hij meteen in de bus gezegd. Het is gewoon jammer dat het op dat moment wat fout loopt voor ons.”

Er werd aan tafel nog even geopperd dat Evenepoel tegen het plan in had moeten gaan, maar dat is geen moment in hem opgekomen. “Ik ben nog eens naar Sven en Serge geweest om te vragen of ik een kans zou krijgen, maar het antwoord was nee. Het was duidelijk: de kopmannen waren Wout en Jasper. Daarna heb ik zonder problemen mijn werk opgeknapt, dat zou ik bij Deceuninck-Quick Step ook doen. Maar ik heb nog wel aan Sven gezegd dat het een gemiste kans was op de wereldtitel.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Vanthourenhout licht toe waarom Van Aert WK tijdrijden schrapt: ‘In Leuven speelde de verloren WK-tijdrit te lang in hoofd en benen’

Wout van Aert zal niet starten in het WK tijdrijden, eind september in het...

Organisatie presenteert selectief parkoers WK Wollongong

Het oranisatie-comité van het WK in Wollongong heeft het parkoers bekendgemaakt. En het is pittig...

WK | Tranendal in Belgische bus. Sven Vanthourenhout: ‘Wout was heel emotioneel’

De druk vooraf was torenhoog, maar de Belgische ploeg kwam op het WK in eigen land niet verder dan een vierde plek via Jasper Stuyven. Het leidde na afloop tot een tranendal.