HomeWKRemco Evenepoel blikt terug op WK: 'De uitleg naar mij tijdens de...

Remco Evenepoel blikt terug op WK: ‘De uitleg naar mij tijdens de teammeeting was onduidelijk’

Remco Evenepoel offerde zich tijdens het WK in Leuven volledig op in dienst van Wout van Aert. De bondscoach was duidelijk over de rol van Evenepoel: er was geen kans dat hij voor zichzelf zou mogen rijden.

Evenepoel zat woensdagavond aan tafel bij de talkshow Extra Time Koers. Uiteraard kwam de Belgische tactiek op het WK in eigen land uitgebreid ter sprake. Evenepoel vertelde onder meer dat hij ervan overtuigd is dat hij in een bepaald scenario wereldkampioen had kunnen worden. Of hij Julian Alaphilippe ook had kunnen verslaan, vond hij moeilijk om te zeggen. “Maar ik wist op voorhand mijn taak. Ik moest gewoon overal meespringen.”

De tactiek dat Evenepoel zich zo opofferde werd door mede-tafelgenoten Dirk De Wolf en Adrie van der Poel in twijfel getrokken. Sterker nog, de Belgische ploeg werd aan tafel gefileerd. Evenepoel had volgens beiden pas later in de finale aan bod moeten komen. Evenepoel daarover. “Er waren twee kopmannen en ik was knecht, simpel. Vrijdag in de namiddag hadden we teammeting en ik vond de uitleg daar naar mij erg onduidelijk, waarna ik een twijfelachtige nacht heb gehad.”

Met kopman Wout van Aert

Op eigen verzoek stapte hij af op de technische leiding. “Zaterdag ben ik naar Sven Vanthourenhout en Serge Pauwels gegaan. Ik had na de verkenning het gevoel dat er voor mij op het parkoers kansen lagen om weg te rijden en dat er scenario's waren waarin ik kon winnen. Ik heb gevraagd of ik eigen kansen zou krijgen, maar de kaart van Wout werd getrokken. Toen heb ik snel de knop omgedraaid en heb ik voor de ploeg alles ervoor gedaan.”

Vervolgens ging het nog even over kopman Wout van Aert, die niet de benen bleek te hebben. De Wolf was kritisch op de renner van Team Jumbo-Visma. Niet omdat hij zijn topniveau niet haalde, maar wel omdat hij eerder had moeten vertellen dat hij niet het niveau had om wereldkampioen te worden. Evenepoel haakte daarop in. “Wout besefte na de wedstrijd ook wel dat hij te laat had gecommuniceerd. Dat heeft hij meteen in de bus gezegd. Het is gewoon jammer dat het op dat moment wat fout loopt voor ons.”

Er werd aan tafel nog even geopperd dat Evenepoel tegen het plan in had moeten gaan, maar dat is geen moment in hem opgekomen. “Ik ben nog eens naar Sven en Serge geweest om te vragen of ik een kans zou krijgen, maar het antwoord was nee. Het was duidelijk: de kopmannen waren Wout en Jasper. Daarna heb ik zonder problemen mijn werk opgeknapt, dat zou ik bij Deceuninck-Quick Step ook doen. Maar ik heb nog wel aan Sven gezegd dat het een gemiste kans was op de wereldtitel.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Annemiek van Vleuten na haar winst: “ik kan het nog steeds niet geloven”

Het was een mega-tactische aanval die haar de winst opleverde vandaag. Annemiek van Vleuten...