Van der Poel kan zich in Roubaix bij Gilbert voegen door in alle monumenten en WK top 10 te hebben gereden

Bij een top 10-notering in Parijs-Roubaix voegt Mathieu van der Poel zich bij Philippe Gilbert.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Jarenlang was de wielersport een hele gespecialiseerde wereld: jongens van de heuvelklassiekers hadden niets op kasseien te zoeken en andersom. Maar met Wout van Aert voorop zijn er steeds meer renners die een breed arsenaal aan koersen aankunnen. Tom Pidcock kan in Vlaanderen winnen, maar ook in Luik. Hetzelfde geldt voor Van der Poel en Van Aert. En zelfs voor een Tiesj Benoot of Michael Matthews als alles eens goed valt.

In dat licht is de bovenstaande statistiek extra interessant. Welke renners wisten minstens één keer top 10 te rijden in de monumenten en het wereldkampioenschap? Het is wellicht geen verrassing, maar van het huidige peloton deed alleen Philippe Gilbert dat. Op Milaan-San Remo na won de Waal ze ook allemaal.

Drie renners kunnen hun bingokaart aan top 10-noteringen volmaken en staan op vijf: Van der Poel, Alejandro Valverde en Greg Van Avermaet. Valverde en Van der Poel moeten dan bij de beste tien eindigen in Parijs-Roubaix, maar de Spanjaard heeft daar nooit meegedaan en zal daar waarschijnlijk ook nooit meedoen. Van Avermaet mist enkel een top 10 in de Ronde van Lombardije. In 2011 kwam hij dicht, maar eindigde hij als twaalfde. De hoop is vooralsnog gevestigd op Van der Poel, die dat in drie seizoenen zou hebben bewerkstelligd.

Nieuws
  • Cor Vos