Van Vleuten breekt ook haar schouder: 'Natuurlijk ga ik er weer tegenaan, maar de energie raakt op'

Annemiek van Vleuten heeft naast haar bekken ook haar schouder gebroken. "Ik moet deze bittere pil verwerken."

Vleuten

"Ik ben met de ambulance naar het Rijnstate Ziekenhuis gebracht", schrijft ze op haar eigen website. "Het allerergste vind ik dat mijn seizoen zo eindigt. En ik vond het heel erg om te horen dat ik aan mijn bed gekluisterd ben. Inmiddels is bij onderzoek in het Rijnstate gelukkig gebleken dat er geen operatie nodig is. En drie weken plat liggen om het bekken aan elkaar te laten groeien, zoals ik eerst te horen kreeg, is ook niet nodig. Ik mag me voortbewegen op geleide van pijn, met wat krukken. Dat zal nog wel lastig worden, want door de schouder kan ik bijna niks doen en zal op krukken lopen wel ingewikkeld worden."

Van Vleuten kwam ten val op vijftien kilometer van de streep, terwijl ze op dat moment geen kans meer had op de zege. "Ik reed op dat moment alleen om de finish te halen, maar nu baal ik heel erg dat ik niet gewoon ben afgestapt, want ik moet hier een hoge prijs voor betalen. Ik heb lang getwijfeld of ik zou starten, maar nu in oktober dacht ik dat ik het risico wel kon nemen. Dat heb ik helaas geweten."

Het is niet de eerste keer dat Van Vleuten is aangewezen op revalideren, want op het WK in 2018 brak ze haar knieschijf en vorig jaar haar pols. "Natuurlijk ga ik er weer tegenaan, maar ik merk wel dat de energie opraakt als je steeds terug moet komen na blessures en je je off-season moet wijden aan herstellen en alle plannen moet wijzigen. Wat helpt, is dat ik een herstelplan heb en weer vooruit kan kijken."

Vrouwen
  • Cor Vos