HomeKlassiekersStef Clement: 'Parijs-Roubaix overstijgt het gezonde verstand'

Stef Clement: ‘Parijs-Roubaix overstijgt het gezonde verstand’

Parijs-Roubaix was voor velen heroïsch, maar er zijn ook andere geluiden. Want was het wel veilig genoeg voor renners?

ASO-directeur Christian Prudhomme zei voor de koers dat de renners de keuze hebben om wel of niet te starten. Hoe de kasseienstroken er ook bij lagen; de koers zou hoe dan ook doorgaan over de oorspronkelijk uitgetekende route. Analist Stef Clement daarover tegen de NOS: “Parijs-Roubaix overstijgt het gezonde verstand. Nergens anders is de heldenstatus zo groot, nergens anders wordt angst en pijn zo genegeerd. Of geromantiseerd zelfs.”

De ex-renner stelt verder dat het voorstel van Prudhomme geen hout snijdt, want de renners hebben eigenlijk geen keuze door de druk die op ze wordt uitgeoefend. “Stel dat je nu gaat klagen over de natte keien, nou dan ben je klaar hoor. Dan word je verketterd.” Team Jumbo-Visma-ploegmanager Richard Plugge spreekt dat in hetzelfde artikel echter tegen. “Niemand is verplicht om te starten. Het is een wedstrijd voor specialisten, daar selecteren we ook op. Wie kunnen dit goed? Crossers bijvoorbeeld.”

Crash in het Bos van Wallers

Bij de Nederlandse ploeg is ook lang niet iedereen op zijn plaat gegaan. “Mike Teunissen was flink geschaafd na een valpartij. En bij de vrouwen gingen Anna Henderson en Romy Kasper onderuit, maar dat bleef vooral bij een modderbad. Dat bijna iedereen gevallen is, klopt niet. Op de weg verwacht je geen gevaar en dus zijn die koersen misschien wel gevaarlijker. Nu is iedereen superalert en bovendien heb je te maken met renners met heel grote kwaliteiten. Als je de skills ziet van Marianne Vos op kasseien, dat is echt genieten.”

Jos van Emden snapt de discussie over de veiligheid rondom Parijs-Roubaix, maar hij stelt dat dat het veiliger maken van de sport 'm vooral in de randvoorwaarden zit. “Over paaltjes op de weg of gevaarlijke aankomsten. Zaken waar een organisator iets aan kan doen. Wat ik begrepen heb, waren die zaken dit weekend goed geregeld. Maar Parijs-Roubaix is gewoon niet veilig. Dat is de essentie van de koers.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

Armstrong: ‘Patrick Lefevere moet razend zijn na de Ronde!’

Lance Armstrong denkt dat ploegbaas Patrick Lefevere ontploft is na de magere prestaties van zijn team Quick Step-Alpha Vinyl in de Ronde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel: ‘Nog nooit zo verzuurd geweest op de Paterberg’

Mathieu van der Poel was euforisch na afloop van zijn tweede zege in de Ronde van. Vlaanderen. De kopman van Alpecin-Fenix bekende na afloop alle zeilen bij te moeten zetten om Tadej Pogacar te volgen.

Video | Van Aert past definitief voor Ronde van Vlaanderen

Wout Van Aert past definitief voor de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kampioen heeft positief getest op corona.