5 redenen waarom je Milaan-Turijn moet kijken

Het seizoen loopt op zijn einde en de winterslaap voor wielerfans nadert, maar deze week is er nog genoeg koers om van te genieten. Zeker voor Milaan-Turijn geldt een bindend kijkadvies.

Nieuws Tim Beck

Natuurlijk, het is woensdagmiddag en niet iedereen zal in de gelegenheid zijn om Milaan-Turijn te kijken, maar mocht je toch in de gelegenheid zijn om aan het eind van de middag in te schakelen, dan is Milaan-Turijn een bindend kijkadvies. Waarom? Vanwege de volgende vijf redenen.

1) De oudste koers

Luik-Bastenaken-Luik heeft als bijnaam La Doyenne. Letterlijk vertaald: de ouderdomsdeken. En ja, Luik is ook een koers met veel historie. Maar de eerste editie van Milaan-Turijn werd al verreden in 1876 en daarmee is Milaan-Turijn de oudste koers die nog verreden wordt. De eerste winnaar was Paolo Magretti. Niet alleen wielrenner, maar ook entomoloog. Op Wikipedia is de lezen dat hij tientallen wetenschappelijke artikelen publiceerde en dat zijn specialiteit vliesvleugeligen uit tropisch Afrika waren.

2) Het weer in Nederland

Vanaf morgen schijnt er nog lekker weer aan te komen in Nederland, maar daar is deze woensdag niets van te merken. Het is kommer en kwel en wat is er dan fijner om lekker op de bank te ploffen en wielrennen te kijken? De uitzending op Eurosport duurt iets langer dan anderhalf uur, dus dat is wel net te kort voor een koersdutje tussendoor. Zeker met de generatie renners van tegenwoordig, die al van ver durft aan te vallen.

Het profiel

3) Het deelnemersveld

Het deelnemersveld is om duimen en vingers bij af te likken. Julian Alaphilippe, Primoz Roglic en Tadej Pogacar staan bijvoorbeeld allen aan de start in Milaan. Die drie zijn dan wellicht de absolute blikvangers, maar zo kun je nog wel even doorgaan met grote namen opnoemen. João Almeida, Aleksandr Vlasov, Thibaut Pinot, Michael Woods, Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Adam Yates en Vincenzo Nibali bijvoorbeeld. Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Bauke Mollema, Sam Oomen en Ide Schelling.

4) Het parkoers

De titelverdediger is Arnaud Démare, die vorig jaar Caleb Ewan en Wout van Aert wist te verslaan in de sprint. De Fransman is de vreemde eend in de bijt op de erelijst, want de jaren ervoor werd Milaan-Turijn gewonnen door een klimmer. Vorig jaar diende de koers als voorbereidingswedstrijd op Milaan-Sanremo.

Een functie die de koers tot 1987 altijd al innam en vandaag werd bekend dat Milaan-Turijn volgend jaar ook weer een voorjaarskoers wordt. Wellicht is dit dus de laatste kans voor de klimmers om toe te slaan in de oudste koers ter wereld. In de laatste dertig kilometer ligt twee keer de Superga, een klim van 4,9 kilometer aan 9,1 procent.

5) Omdat wielrennen altijd leuk is

Reden vijf zou eigenlijk al genoeg moeten zijn: iedere profkoers is interessant om te zien. Hoe saai het onderweg ook kan zijn, een wielerkoers heeft altijd een ontknoping. Nieuwsuur-journalist Eelco Bosch van Rosenthal probeerde ons wielerliefhebbers een spiegel voor te houden tijdens Parijs-Roubaix. En passant dachten we aan die welbekende openingszin van Tim Krabbé's De Renner. Een niet-wielrenner...

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht