Tom Dumoulin: 'De eerste keer dat ik in maart weer de fiets pakte, vond ik het gewoon echt niet leuk'

Tom Dumoulin vertelde in De Rode Lantaarn over de val die zijn seizoen beëindigde, de olympische tijdrit en de break van dit voorjaar. Een absolute luistertip!

Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Samen met Jos van Emden zat Dumoulin in de wielerpodcast De Rode Lantaarn. Daar blikte de kopman van Team Jumbo-Visma terug op zijn seizoen, die abrupt werd afgebroken door een gecompliceerde breuk in zijn spaakbeen. Inmiddels zit Dumoulin echter weer op de fiets. "Het is nog wel stijf, maar het ging wel. Je moet ook ergens weer beginnen." Dumoulin vertelt vervolgens over de val. "Er stond een file op een N-weg voor een stoplicht. Ik ging rechts erlangs en vanaf de andere kant kwam een auto die door de file een uitrit inging. Die heeft mij nooit gezien en ik hem niet."

Door de val geen Italiaans najaar voor de Limburger. Zijn onbetwiste hoogtepunt dit jaar was natuurlijk de zilveren plak op de olympische tijdrit. "Ik wist dat ik leuk ging meedoen en had eigenlijk op nog beter gehoopt. Het was nog onder het niveau dat ik in het verleden heb gehaald. Dat zie je ook aan Primoz, die een minuut bij me wegrijdt. Een Tom in topvorm wordt op zo'n parkoers niet een minuut weggereden. Dat was ook prima gezien mijn aanloop, want ik ben hartstikke trots op die prestatie."

Break

Het was een afsluiting van een woelige periode waarin Dumoulin een aantal maanden een break nam van het wielrennen. "Na die beslissing voelde ik me zo bevrijd. Ik had een zware rugzak op mijn schouders waar ik maar niet van afkwam. Ik was emotioneel en begon me in januari ook fysiek slecht te voelen. In maart was ik fysiek weer opgeknapt en pakte ik weer eens de fiets. Maar de eerste keer vond ik het gewoon echt niet leuk. Een paar dagen later ben ik weer gegaan en uiteindelijk kwam ik er beetje bij beetje in."

"Ik vond mijn leven best bekrompen, want ik was altijd maar bezig met fietsen", gaat Dumoulin iets dieper in op zijn tijdelijke break. "Wat draag ik nou bij aan de maatschappij? Dan stap je even uit het fietsen en denk je: wat draagt de rest bij? Een bakker huurt ook een metselaar om zijn muurtje te laten bouwen. Iedereen heeft zijn dingen waar hij goed in is en ik ben toevallig goed in wielrennen. Dat werkte louterend om te merken. We zijn allemaal ergens goed in en dat wordt uiteindelijk een geheel. Dat maakte die periode ook leuk."

Nieuws
  • Cor Vos