Oeps... Heel peloton rijdt verkeerd in Franse wedstrijd: koers geneutraliseerd

Wat jij ook hebt in je fietsgroepje waarschijnlijk: allemaal achter degene aanrijden die zegt: 'nee joh, ik weet de weg wel'.

peloton

Wie wel eens met een Garmin of een ander navigatiesysteem op pad is, weet dat het voor toerwielrenners niet heel makkelijk is om je gpx-route te volgen. Je rijdt altijd wel ergens verkeerd en ziet de gevreesde woorden 'uit koers' opdoemen - met dienovereenkomstig gepiep erbij.

Maar bij een profpeloton zijn ze niet afhankelijk van hun navigatie; het parkoers is afgezet door politie en seingevers. Toch ging het gisteren mis in de Franse Ardennen. In de eerste etappe van de vierdaagse rittenkoers Circuit des Ardennes International, een zogenaamde 2.2-koers (dus niet het hoogste niveau) reed alles en iedereen verkeerd.

Dat gebeurde niet na een paar kilometer, maar in volle finale. Na 98 van de in totaal af te leggen 115 kilometer was het totale chaos. Het peloton nam een verkeerde afslag, renners bleven niet bij elkaar en verdwaalden. De koers werd stilgelegd en iedereen moest verzamelen op een centraal punt - ook de groep die voorop reed.

Na een half uur was de orde hersteld en waren alle renners weer op het punt waar verzameld moest worden. De situatie zoals die was in de koers werd hersteld: een groep van 17 kreeg de voorsprong die het voor het verkeerd rijden van het peloton had.

Dat mocht niet baten, want de groep haalde het niet. In een sprint heuvelop was de Zweed Lucas Eriksson (Riwal) uiteindelijk de rapste. De Nederlander Sjoerd Bax (Metec) werd derde. Bax verrasste eerder dit seizoen vriend en vijand door tweede te worden op het NK.