HomeAchtergrondPrimoz Roglic blikt terug op Tokio: 'Zat huilend op de fiets tijdens...

Primoz Roglic blikt terug op Tokio: ‘Zat huilend op de fiets tijdens wegrit’ 

Hij pakte goud, maar zo makkelijk ging het allemaal niet. Hij praat ook over z'n Spartaanse training (bijna midden in de nacht) vóór de Spelen.

In een uitgebreid interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad komt Primoz Roglic onder meer te spreken over de Olympische Spelen. Hij kwam er terug van z'n blessure uit de Tour, maar was eigenlijk nog allerminst fit doet hij uit de doeken.

“De voorgeschiedenis is bekend: ik was een paar weken eerder op mijn staartbeen gevallen in de Tour en had moeten opgeven. In Tokio had ik daar nog altijd last van. Fietsen was geen probleem, maar gewoon zitten deed verschrikkelijk veel pijn. Probleem was dat ik voor de wegrit drie uur met de bus onderweg was geweest naar de start, waarna ik nog twee uur in de bus had zitten wachten. Altijd op een zitje. Resultaat: de koers was amper vertrokken of ik kreeg krampen in mijn rug. Drie keer ben ik moeten afstappen. Ik zat te huilen op mijn fiets. Ik weet nog altijd niet hoe ik die wedstrijd uitgereden heb.”

Toch had Roglic zich minutieus voorbereid op de Spelen, hetgeen zich een paar dagen later uitbetaalde in een gouden medaille op de tijdrit. Daar doet Roglic ook nog een ontboezeming over. “Mijn trainer Marc Lamberts raadde me eigenlijk af die te rijden. Marc kijkt soms te veel naar cijfertjes en grafiekjes. Maar de drang, de honger om te winnen, dat kan je niet meten met een wattagemeter of een of ander softwareprogramma. Al begreep ik hem ook wel na die wegrit.”

Hij ging wel van start en won, waardoor de Spartaanse voorbereiding op Tokio zich toch nog uitbetaalde. “Met het oog op de jetlag wilde ik mij aanpassen. Dan stond ik om vier uur op, wachtte nog heel even en om vijf was ik onderweg. Dat is het voordeel van in Monaco wonen. Alles is verlicht. Plus: als je om 12 uur terug bent, heb je nog de hele dag voor je. Prettig.”

Wout van Aert en veldrijden

Uiteraard werd Roglic in de Vlaamse krant ook gevraagd naar Wout van Aert. De Sloveen had mooie woorden over zijn ploeggenoot. En zit er een uitstapje naar het veld aan te komen…

He is such a nice guy. Het is een plezier om met hem in de ploeg te rijden. Maar om op je vraag te antwoorden: ik denk dat hij nog meer allround is. Wout kan ook nog eens veldrijden als de beste, terwijl ik dat zelfs nog nooit gedaan heb. Ik zou dat eigenlijk eens moeten proberen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...

Sporen van Tramadol aangetroffen in bloedtest Quintana, geschrapt uit Tour de France-uitslag

De UCI heeft in een persbericht gemeld dat er in twee bloedtests van Quintana...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Merijn Zeeman over vorm Roglic: ‘Hij is nog niet verlost van pijn, maar hij wilde de uitdaging aangaan’

Toch vertelt performance manager Merijn Zeeman in De Telegraaf dat er nog de nodige...

Meer zoals dit

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Opa Lotte Kopecky: ‘Denk niet dat ze ooit al een disco van binnen heeft gezien’

Lotte Kopecky kende na een schitterend voorjaar met onder andere winst in de de...

De logistiek van een grote ronde: ‘Soms is het gekkenwerk’

Het Nederlandse wielerpubliek smult natuurlijk van de start van weer een grote ronde op...