Yoeri Havik over WK-gate: 'Ergerlijk dat KNWU de schuld wil geven aan UCI' 

We dachten dat het allemaal aan de UCI lag, maar volgens baanrenner Yoeri Havik ligt het toch iets genuanceerder (maar genuanceerd over de KNWU is hij niet..)

yoeri havik jan willem van schip

Wij gaven puur de UCI en z'n onbuigzaamheid als de schuld van het feit dat de Nederlandse teamsprintsters (Kyra Lamberink, Shanne Braspenninx, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet) en het duo Jan Willem van Schip/Yoeri Havik hun goede EK-vorm niet mogen etaleren op het aanstaande WK-baan, maar Havik zelf laat in een reactie aan de NOS weten toch vooral boos te zijn op de Nederlandse wielerbond.

Hij geeft de KNWU er flink van langs. "Het is ergerlijk dat de bond nu de UCI de schuld wil geven. Want ik roep al een half jaar tegen de bond: laat me nou naar Cali gaan, dan heb ik in elk geval deelgenomen aan een Nations Cup en dan voorkom je deze situatie." Deelname aan een wedstrijd van de Nations Cup was een voorwaarde van de UCI voor WK-deelname.

Havik balt als een stekker. "Er wordt mij een kans op een wereldtitel ontnomen. En daar krijg je er niet vijf van in je carrière. Eerst wordt er beloofd dat je als Europees kampioen tóch nog naar het WK mag, dat zou de KNWU zwart op wit hebben gekregen van de UCI, maar een dag later is dat opeens niet meer zo. Ik vroeg nog aan de KNWU: zijn de regels wel goed gelezen? Dit is superzuur."