Opi en omi-vrouw vandaag voor rechter. Wielervakbond: 'Gaat niet om geld, maar om respect toeschouwers' 

De vrouw die Tony Martin (en een half tourpeloton) tegen de grond deed gaan, staat vandaag voor de rechter. Hieronder lees je welke straf haar boven het hoofd hangt en reageeert een woordvoerder van wielervakbond CPA. Ze willen vooral een signaal afgeven.

tony martin

Het staat bij iedereen, vooral Tony Martin, nog op het netvlies gebrand: dat stuk karton dat opeens boven het asfalt hing met de woorden 'Alles Opi & Omi' erop. De Duitser kon het niet meer ontwijken en ging al in de eerste etappe van de Tour de France hard onderuit. Met hem nog een half peloton.

De vrouw die er verantwoordelijk voor was en het stuk karton zo onvoorzichtig en gevaarlijk boven de weg hield om op tv te komen was dagen spoorloos. Maar ze werd uiteindelijk toch gevonden en staat vandaag (donderdag) in Brest voor de rechter. Haar worden ‘het in gevaar brengen van anderen’ en ‘het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximaal drie maanden tot gevolg hebben’ te laste gelegd.

Daar staat een celstraf van maximaal één jaar en een geldboete van 15.000 euro op in Frankrijk. Om dat laatste, geld, is het de rennersvakbond CPA niet te doen, laat woordvoerder Laura Mora weten. "We zijn ook niet van plan om op dat vlak compensatie te vragen, maar we willen wel meer respect en verantwoordelijkheidszin van het publiek die wielerwedstrijden bijwoont."