HomeCyclocrossSven Nys verkent WK-parkoers: 'Ik denk dat Mathieu van der Poel het...

Sven Nys verkent WK-parkoers: ‘Ik denk dat Mathieu van der Poel het liever wat technischer heeft’

De crosswereld is neergestreken in de Verenigde Staten. Vanavond staat de cross van Fayetteville op het programma. Later dit seizoen wordt daar ook het WK georganiseerd. Sven Nys verkende het parkoers.

“Het parkoers zoals het nu is uitgetekend is met niets te vergelijken”, vertelt de tweevoudig-wereldkampioen tegen Sporza. “Ik heb zoiets nog nooit gezien. Het lijkt alsof je in een computerspel aan het rondfietsen bent. Het is kunstmatig aangelegd en er zijn gigantisch veel investeringen gedaan om dit tot een crossparkoers te ontplooien. Ik laat mij vertellen dat het om vijf miljoen dollar gaat. Zo hebben ze over het hele parkoers grasmatten gelegd om de rotsachtige ondergrond te proberen vermijden.”

Vooral de lange afdaling en de lange klim vallen Nys op. “Zoals het parkoers er nu bij ligt met de droge omstandigheden zal er niks gereden worden en zullen de beteren overblijven op de laatste klim. Dat gevoel leeft nu bij mij. Er zullen richting het WK nog wat kleine wijzigingen gebeuren om het iets zwaarder te maken. En ze zullen natuurlijk ook lessen trekken uit de cross van deze week.”

Sven Nys

“Wat er nog het dichtst bij aanleunt, is Tabor”, gaat Nys verder. “Maar dan nog ligt het er heel ver vandaan. Het is heel snel. Het is voor mannen met macht om te proberen het verschil te maken, maar dat zal niet evident zijn. Ik denk dat er altijd een spurt met een selecte groep zal zijn. Een solo zie ik niet snel gebeuren.”

De grote vraag in de cross is natuurlijk: is het een Wout van Aert of een Mathieu van der Poel-parkoers? Nys: “Zoals het er nu bij ligt, is dat puur een Wout van Aert-parkoers. Op de macht, op vermogen, met een lange klim. Ook iemand als Tom Pidcock zie ik hier goed tot zijn recht komen. Het is niet kort keren en draaien, het is totaal niet explosief. Het gaat om de lange inspanning die je 40 tot 50 seconden moet kunnen doortrekken. Mathieu kan natuurlijk overal uithalen, maar ik denk dat hij liever heeft dat het wat technischer is, dat er acrobatentoeren bij te pas komen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...

Sporen van Tramadol aangetroffen in bloedtest Quintana, geschrapt uit Tour de France-uitslag

De UCI heeft in een persbericht gemeld dat er in twee bloedtests van Quintana...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Merijn Zeeman over vorm Roglic: ‘Hij is nog niet verlost van pijn, maar hij wilde de uitdaging aangaan’

Toch vertelt performance manager Merijn Zeeman in De Telegraaf dat er nog de nodige...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.