HomeCyclocrossGaan we Van der Poel en Van Aert minder zien in het...

Gaan we Van der Poel en Van Aert minder zien in het veld? 5 Interessante ontwikkelingen dit cross-seizoen

De wegfiets wordt langzaamaan ingewisseld voor de crosser. Het Wereldbeker- en Superprestigeklassement zijn inmiddels begonnen. Welke vijf ontwikkelingen zijn interessant om te volgen in dit cross-seizoen?

1) Hoe anders is de seizoensopzet dit seizoen? 

De meest opvallende ontwikkeling voor dit seizoen is de nieuwe competitieopzet van het cross-seizoen. Door corona werden vorig jaar slechts vijf Wereldbeker-manches gereden, maar in de seizoenen daarvoor werden er normaliter negen Wereldbeker-crossen georganiseerd. Dat is tegenwoordig compleet anders, want dit seizoen worden liefst zestien Wereldbeker-crossen georganiseerd.

De andere twee belangrijke klassementen in de cross zijn de X20 Badkamers Trofee en het Superprestige-klassement, die beide bestaan uit acht manches. Die worden allebei niet teruggeschroefd ten opzichte van voorgaande jaren. CEO van Flanders Classic, Thomas Van Den Spiegel, hoopt van de Wereldbeker de Champions League van het veldrijden te maken, zo liet hij weten in een interview met Ride. Er moet dus meer onderscheid komen in het belang van de klassementen.

2) Wie kan de Nederlandse vrouwen bedreigen?

Denise Betsema, Lucinda Brand, Marianne Vos, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst… Nederland heerst in het veldrijden. En zelfs in de tweede lijn heeft Nederland genoeg sterke rensters. Denk aan Yara Kastelijn, Manon Bakker, Inge van der Heijden en de toptalenten Fem van Empel, Aniek van Alphen en Puck Pieterse.

De bekendste uitdager is zonder twijfel drievoudig-wereldkampioene Sanne Cant, maar de Belgische kwakkelt al lang en het is al van even geleden dat Cant zich tussen de Nederlandse wereldtoppers wist te nestelen. De laatste keer dat het lukte om de Nederlandse toppers te verslaan was in de Superprestige van Hoogstraten in februari 2019.

Ook dit jaar begon ze met een matige uitslag aan de Wereldbeker. Let dan ook vooral op de Hongaarse Kata Blanka Vas. Op het wereldkampioenschap op de weg werd ze als twintigjarige vierde.

Wereldkampioene Lucinda Brand

3) Hoeveel veldritten rijden Van der Poel en Van Aert?

Zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert vertelden na Parijs-Roubaix dat ze nood hebben aan een lange rustperiode. Sinds de herstart van vorig jaar hebben ze vrijwel onafgebroken van doel naar doel gewerkt. De eerste weken van het cross-seizoen hoeven we beiden dan ook niet te verwachten in het veld. De grote vraag is: wanneer wel? Van beiden wordt geopperd dat ze rond begin december hun rentree maken.

En dan is de vraag welke crossen ze rijden? De trainer van Wout van Aert liet weten dat het nog niet zeker is dat Van Aert naar de Verenigde Staten trekt om het WK te rijden. Die valt eind januari en past eigenlijk niet goed in de voorbereiding op het wegseizoen. En dan is er nog de vraag of ze wederom kunnen domineren zoals ze deden in de voorgaande jaren? Of kunnen Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Tom Pidcock de grote twee stelselmatig uitdagen? Er hangen nog veel vragen rondom de grote twee uit de cross.

4) Is Eli Iserbyt de onbetwiste kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal?

Pauwels Sauzen-Bingoal heeft met Sweeck, Vanthourenhout en Iserbyt drie renners die tegen de top aanzitten. Sterker nog, vooral Iserbyt is een veelvraat bij afwezigheid van Van der Poel, Van Aert en Pidcock. Maar tegelijkertijd verloor hij vorig jaar iets van zijn pluimen toen de grote twee terugkeerden in het veld. De kleine Belg neemt wel meer en meer de macht over in de Pauwels Sauzen-Bingoal-ploeg, waar vorig jaar de nodige brandjes geblust moesten worden tussen Sweeck, Vanthourenhout en Iserbyt.

Vooral op het BK was er onderling de nodige frictie, maar dat werd uitgesproken en Iserbyt is inmiddels de onbetwiste kopman. Manager Jurgen Mettepenningen vertelde vorig jaar over de strijd tussen Iserbyt en de grote twee. “Eli is geen Van der Poel of Van Aert. We zijn er ons van bewust dat hij meer tijd nodig heeft om misschien ooit het niveau van Van der Poel of Van Aert te halen in het veld. We zullen er vooral voor zorgen dat hij nu geen stap overslaat.”

Eli Iserbyt won in Waterloo

5) Welke jonkies kunnen zich in de (sub)top mengen?

Waar bij de vrouwen de nodige jonkies zich langzaam tussen de subtoppers melden, is dat bij de mannen minder het geval. Pidcock is een gevestigde naam geworden, maar verder valt de doorstroom niet mee. Maar afgaande op de eerste Wereldbeker-cross van het seizoen en de Superprestige-cross van Gieten is een aantal jonge renners interessant om te volgen.

In de WB-cross van Waterloo eindigden de Belg Niels Vandeputte (21) en de Nederlander Ryan Kamp (20) bij de eerste acht, terwijl in Gieten Pim Ronhaar (20) opviel met een zesde plek. En dan is er nog Thibau Nys, die een uitstekend wegseizoen achter de rug heeft. Nys liep in Waterloo echter een sleutelbeenbreuk op en is daarmee voorlopig uit de running.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.