'Mathieu gaat de Tour komend jaar uitrijden' 

Althans, dat is de bedoeling. Je leest hieronder wat z'n ploegmanager erover te zeggen had na de presentatie van het Tourparkoers gisteren.

mathieu van der poel

Na de presentatie van het parkoers van de Tour de France kan het grote speculeren beginnen. Voor wie is het een geschikt parkoers bijvoorbeeld? Nu is er eigenlijk geen parkoers te bedenken dat níét geschikt is voor (bijna)alleskunner Mathieu van der Poel, maar met een kasseienrit en enkele punchy aankomsten liggen er weer voldoende kansen voor MVDP.

En het is ook de bedoeling dat de kopman van Alpecin-Fenix de Ronde van Frankrijk gaat uitrijden. In 2021 stapte hij na een week af om zich voor te kunnen bereiden op de mountainbikewedstrijd van de Olympische Spelen, maar deze keer staat niks drie weken lang genieten van de aanvalslust van Van der Poel in de weg, zei z'n ploegmanager Philip Roodhooft in Het Laatste Nieuws.

"Zonder onvoorziene omstandigheden is het doel inderdaad om uit te rijden. Mathieu is volgende zomer 27 jaar en dan is het volgens de wielerwetten hoog tijd om hem eens drie weken te laten koersen. Ook dat is voor ons iets om naar uit te kijken."

Het woord groen horen we niet uit de mond van Roodhooft, maar het kan toch eigenlijk niet anders of dat moet een doel zijn voor Mathieu van der Poel. "Het voornaamste voor ons is om opnieuw een rit te winnen en daar hebben we drie man voor, maar natuurlijk kent iedereen de rol van Mathieu."

Merlier en Philipsen

Dat Mathieu van der Poel aan de start in Kopenhagen verschijnt lijdt dus geen twijfel, maar start Alpecin-Fenix ook weer met twee rassprinters zoals in 2021? "Het is nog te vroeg om te zeggen of we Jasper Philipsen en Tim Merlier weer samen gaan uitspelen in de Tour. Maar dit jaar was dat in elk geval de goeie keuze. Het was misschien niet de gemakkelijkste beslissing, maar toch de juiste. Zeker als je ziet wat de inspanningen in de Tour Jasper dit najaar hebben opgeleverd."