HomeTour de FranceDit zijn de 11 kasseistroken van de Roubaix-etappe in de Tour de...

Dit zijn de 11 kasseistroken van de Roubaix-etappe in de Tour de France

Een mini Parijs-Roubaix. Zo kun je de 5e etappe van de Tour de France volgend jaar wel noemen. De renners moeten over niet minder dan 11 kasseistroken rijden voordat ze finishen in Wallers. Maar over welke stroken gaan ze precies? We zochten het voor je uit.

In het noorden van Frankrijk wordt natuurlijk genoeg over kasseien gekoerst, dus een groot deel van de stroken kennen we uit Parijs-Roubaix, de GP de Denain en uit de Tour de France zelf, maar toch zijn er een paar stroken waar nog nooit overheen gekoerst is.

11. Villers-au-Tertre à Fressain

De eerste strook die de renners tegenkomen loopt zoals de naam al doet vermoeden van Villers-au-Tertre naar Fressain. Deze weg is nog nooit in een koers opgenomen. Hij is zo’n 1400 meter lang en kent enkele bochten.

10. Eswars à Paillencourt 

De tweede strook van de dag is er eentje die we al kennen. In de, door John Degenkolb gewonnen, kasseienrit van 2018 was dit ook de tweede strook van de dag. De strook van Eswars à Paillencourt is 1600 meter lang en loopt licht bergaf.

De laatste keer dat er een kasseienrit in de Tour zat was in 2018.

9. Wasnes-au Bac à Marcq-en-Ostrevent 

De volgende strook is weer eentje die we nog niet kennen. Na Wasnes-au-Bac (waar in 2018 nog een tussensprint was) gaat het redelijk eerst bergop en dan bergaf naar het dorpje Marcq-en-Ostrevent. Deze strook is 1400 meter lang. Over deze strook wordt vaker gekoerst, in de GP de Denain.

8. Émerchicourt à Monchécourt 

Voor de volgende twee stroken maakt het parkoers even een lusje, om zo twee kasseistroken mee te pakken. De eerste van de twee is 1300 meter lang en hier is naar ons weten nog nooit overheen gekoerst.

7. Monchécourt à Émerchicourt

Vervolgens wordt in de tweede helft van het lusje een tweede strook meegepakt. Deze is iets langer, 1500 meter en ook nieuw. Beide stroken in het lusje zijn overigens redelijk vlak.

6. Abscon

De strook van Abscon kennen we van de GP de Denain. De kasseitjes van deze 1600 meter lange strook liggen er voor Noord-Franse begrippen netjes bij en worden aan beide zijden geflankeerd door een strook asfalt.

In 2015 sloeg Tony Martin een dubbelslag. Ondanks een fietswissel in de finale won hij de etappe en pakte hij het geel.

5. Erre à Wandignies-Hamage

Dit is de langste strook van de dag, met een lengte van maar liefst 2800 meter. Deze strook zit ook in Parijs-Roubaix en is vorig jaar omgedoopt tot Secteur John Degenkolb. De Duitser kreeg deze eer omdat hij naast oud-winnaar van de koers ook ambassadeur van Les Amis de Paris Roubaix is. Kenmerkend voor de strook zijn de twee enorm watertorens aan het begin. De kasseien zijn niet heel lastig, maar hij is ellendig lang.

4. Warlaing à Brillon

Ook deze strook kennen we uit Parijs-Roubaix. Hij volgt vrij snel op de Secteur John Degenkolb en is met 2400 meter ook bijzonder lang. Aan de Strava-tijden is trouwens goed te zien dat de omstandigheden dit jaar op de dag van Parijs-Roubaix zo slecht waren. Op de verkenning reed zo goed als iedereen een stuk harder dan in de koers.

3. Tilloy-lez-Marchiennes à Sars-et-Rosières 

En ook dit is een bekende strook uit Parijs-Roubaix, maar we kennen hem ook uit de Tour de France van 2010. Mede dankzij zijn lengte van 2400 meter en enkele bochten is dit een behoorlijk zware strook. Tijdens Parijs-Roubaix krijgt hij 4 sterren.

2. Bousignies à Millonfosse

In Parijs-Roubaix zouden de renners nu linksaf gegaan zijn richting Orchies. In de Tour gaan de renners echter rechtsaf, naar Wallers. De strook van Millonfosse is in 2011 en 2012 opgenomen in Parijs-Roubaix, als vervanger voor de strook van Pont Gibus, die gerenoveerd werd. Toen reden ze hem echter van de andere kant en was het de eerste strook na het Bos van Wallers. De strook is 1400 meter lang en kreeg toentertijd 3 sterren.

Lars Boom heeft goede herinneringen aan de laatste strook.

1. Hasnon à Wallers

De laatste strook van de dag kennen we als de strook van Pont Gibus. Net als in 2014 rijdt de Tour er in tegenovergestelde richting overheen, wanneer we de vergelijking maken met Parijs-Roubaix. Lars Boom won toen de etappe. Een goed voorteken voor wat komende zomer gaat gebeuren? De strook is 1600 meter lang. Na de strook is het nog dik 5 kilometer tot de finish.

Het overzicht

11 – Villers-au-Tertre à Fressain (1400m)
10 – Eswars à Paillencourt (1600m)
9 – Wasnes-au Bac à Marcq-en-Ostrevent (1400m)
8 – Émerchicourt à Monchécourt (1300m)
7 – Monchécourt à Émerchicourt (1500m)
6 – Abscon (1600m)
4 – Warlaing à Brillon (2400m)
3 – Tilloy-lez-Marchiennes à Sars-et-Rosières (2400m)
2 – Bousignies à Millonfosse (1400m)
1 – Hasnon à Wallers (1600m)

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...