Wie redt Team Qhubeka? Hartekreet teambaas: 'Duizenden levens veranderd met fiets, willen we blijven doen!'

Het sympathieke Team Qhubeka dreigt nu dan echt ten onder te gaan (deels door eigen toedoen). Teambaas Doug Ryder doet een wanhopige oproep...

bert-jan lindeman

Het is zo'n sympathiek team. Qhubeka is een stichting die met name kinderen in Afrika via de fiets wil helpen. De profploeg heeft als doel het Afrikaanse wielrennnen naar een hoger plan te trekken. Net nu dat lijkt te lukken met de tweede plaats van Girmay op het WK voor beloften en de toewijzing van het WK 2025 aan Rwanda, dreigt het andermaal helemaal mis te gaan met Team Qhubeka.

Andermaal omdat de toekomst van het team al een tijdje aan een zijden draadje hangt - en eerlijk gezegd een tragikomische soap is. Ploegbaas Doug Ryder ging in zee met Bjarne Riis, maar dat liep op ruzie uit. Vervolgens bood het Zwitserse wielerkledingbedrijf Assos de helpende hand voor het huidige seizoen.

Maar halverwege dat seizoen gingen Ryder en co in zee met het duistere cryptocurrencybedrijf Nexthash als nieuwe titelsponsor. Een kleine inventarisatie via Google had Ryder al kunnen leren dat hij dat beter niet had kunnen doen, maar hij hapte toch toe.

De zeepbel knapte, Ryder kon z'n renners en staf in augustus al niet uitbetalen; Nexthash kwam niet over de brug met het beloofde geld. En dus meldden we eerder al dat Ryder zijn renners (en personeel) had gezegd dat ze voor 2022 mochten uitkijken naar een andere werkgever.

Ondertussen bleef Ryder wel werken aan een oplossing om zijn team voor de World Tour te behouden, maar die is er nog zeker niet. Gisteren schreef hij op de website van het team een hartekreet om de ploeg te redden.

"Als er iemand is die ons wil helpen, jij zelf of iemand in je zakennetwerk, neem dan contact met ons op! Op dit moment kunnen we geen licentievraag indienen, terwijl we ervan overtuigd zijn dat deze reis nog niet ten einde is. We zijn een unieke ploeg in het wielerlandschap en hebben duizenden levens veranderd door middel van de fiets. Dat willen we blijven doen!"

Nieuws
  • Cor Vos