Lefevere blikt terug op val Evenepoel in Lombardije: 'Mag blij zijn dat-ie nog leeft' 

De Belgische ploegbaas ging langs op de plek des onheils en maakte van zijn hart geen moordkuil.

patrick lefevere
  • Deceuninck-Quick Step Deceuninck-Quick Step
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel
  • Patrick Lefevere Patrick Lefevere

In de documentaire 'Ik Ben Remco' over Remco Evenepoel, die gisteravond werd uitgezonden op de Vlaamse commerciële zender VTM, gaat de zijn Belgische ploegbaas Patrick Lefevere met de filmploeg langs bij de plek waar de jonge Belg in augustus 2020 het ravijn inreed in de Ronde van Lombardije.

Lefevere stond stil bij het muurtje in de afdaling van de Muro di Sormano waar Evenepoel overheen ging toen hij Vincenzo Nibali bij wilde blijven en de gevaarlijke bocht verkeerd inschatte. De ervaren rot in het wielrennen schrok van de diepte die hij zag bij het muurtje.

"Hij mag in eerste instantie blij zijn dat hij nog leeft en in tweede instantie ook nog dat hij er niets blijvends aan over heeft gehouden. Hij had verlamd kunnen zijn. Veel mensen vonden dat de camera te lang bij hem bleef na zijn val, maar ik vond dat juist goed; ik kon tenminste zien dat hij nog bewoog."

Evenepoel ontmoet generatiegenoot met minder geluk

Remco Evenepoel reed zelf gisteren de befaamde tijdrit Chrono des Nations als afsluiter van het seizoen. De Belg is aan vakantie toe, want hij kon met een vijfde plaats geen potten breken (Stefan Küng was de sterkste in Frankrijk).

Indrukwekkender dan die uitslag was de ontmoeting die Evenepoel na de tijdrit had met generatiegenoot Samuele Manfredi. De jonge Italiaan was ook een veelbelovend wielrenner tot hij in 2018 een zwaar ongeluk meemaakte en tot een rolstoel veroordeeld was. In een tweet beschreef Evenepoel zijn bewondering voor de Italiaan.