Van der Poel versus Van Aert: hoe vaak eindigde Van Aert in de cross tweede achter VDP?

Mathieu van der Poel is de laatste drie jaar amper te kloppen in de cross. Vaak eindigde Wout van Aert als tweede, maar hoe vaak gebeurde dat nou eigenlijk in het veld bij de profs?

Poel
  • Wout van Aert Wout van Aert
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

2014 0x

We beginnen met tellen vanaf 2014, want dat jaar won Van der Poel zijn eerste klassementscross bij de elite. In de Superprestige van Gieten verwees hij Lars van der Haar naar de tweede plaats. Wout van Aert deed op dat moment nog sporadisch mee bij de profs. In 2014 won Van der Poel een aantal veldritten, maar nooit eindigde Van Aert achter hem.

2015 5x

De eerste keer dat het Van Aert tweede was achter Van der Poel, was in de cross van Hoogerheide in 2015 en een week later op het wereldkampioenschap in Tabor. Nadien moest Van Aert nog drie keer genoegen nemen met een tweede plaats dat jaar.

Als een Siamese tweeling

2016 15x

In 2016 werd het meer en meer een echte tweestrijd. Op het wereldkampioenschap verloor Van der Poel de titelstrijd voor de regenboogtrui in Zolder, maar finishte dat kalenderjaar 15x als eerste wanneer Van Aert op de tweede plek eindigde.

2017 13x

Ook in 2017 greep Van der Poel mis in de WK-strijd, want in het Luxemburgse Bieles nekte meerdere lekke banden hem. Dertienmaal was hij wel net een plekje beter dan Van Aert, terwijl hij met de zege aan de haal ging.

2018 16x

Mathieu van der Poel en het wereldkampioenschap zou een verhaal worden, want ook in 2018 wist hij de regenboogtrui niet te veroveren. Het was de revanche van Van Aert op zestien tweede plaatsen achter Van der Poel.

Van Aert ziet Van der Poel winnen

2019 2x

Slechts 2x moest Van Aert in 2019 genoegen nemen met de tweede plaats achter zijn grote rivaal. Enerzijds omdat hij eerder dan Van der Poel zich meer en meer ging toespitsen op de weg en anderzijds vanwege de zware blessure die hij in de Tour de France van 2019 opliep.

2020 3x

In 2020 tijdens het coronaseizoen lag de focus van beiden meer op de weg, waardoor Van der Poel drie keer net voor Van Aert finishte.

2021 4x

Voorlopig eindigde Van Aert in het begin van 2021 viermaal achter Van der Poel. In totaal komt hij op 58 tweede plaatsen achter Van der Poel.

Cyclocross
  • Cor Vos