Interview | Heinrich Haussler: 'Eerder dacht ik nog: cross is voor renners die het op de weg niet kunnen maken'

Heinrich Haussler rijdt sinds 2019 ook in de cross. In 2019 dacht de renner van Bahrain-Victorious nog dat hij wel eventjes een veldrit zou rijden.

Haussler
  • Heinrich Haussler Heinrich Haussler

In eerste instantie heeft Haussler helemaal geen zin om te crossen als het hem wordt voorgesteld, maar zijn goede vriend Sasha Weber haalt hem toch over. Op één voorwaarde: aangezien Haussler een langere training op zijn schema heeft staan, wil hij na de cross met de wegfiets honderd kilometer terug naar huis.

"Ik dacht: dat is een kleine lullige cross. Dat zat in mijn hoofd geprent, maar na de race was ik compleet dood. Echt de zwaarste inspanning die ik ooit had gedaan. Daardoor raakte ik verliefd op de sport. Ik dacht dat het makkelijk zou zijn voor een wegwielrenner, maar dat was het absoluut niet. Nee, ik ben niet meer teruggegaan op de fiets, haha."

"Eerder dacht ik nog: cross is voor renners die het op de weg niet kunnen maken”, gaat Haussler verder. “Ik dacht echt dat ik het wel even zou doen, maar het is een compleet ander verhaal. Neem de start. Als mijn finish na één minuut ligt en die van de anderen na een uur, dan zouden de pure crossers binnen één minuut nog vijf seconden op me voorliggen."

"En niet alleen Van Aert of Van der Poel, maar Iserbyt en Van der Haar net zo goed. Nu ik zelf ervaring heb in de cross, snap ik waarom die gasten zo goed zijn op de weg. Kijk, Van Aert, Van der Poel en Pidcock zijn een uit duizenden, maar Hermans, Merlier en Vermeersch zijn ook allemaal machines."

Het hele verhaal met Dylan van Baarle is te lezen in onze herfstspecial, die vanaf deze week in de winkels ligt. Daarin verder verhalen met Heinrich Haussler, André Greipel, Florian Vermeersch, Tsgabu Grmay en Ellen van Dijk. Bestel 'm hier of nog beter: sluit een abonnement af zodat je iedere Wieler Revue standaard op je deurmat ontvangt!

Cyclocross
  • Cor Vos