Jasper Stuyven toont begrip voor Van Aert na WK, haalt uit naar Evenepoel: 'Je weet pas ná de koers of je superbenen had, Remco was niet bij debriefing'

De Belg blikte nog eens terug op het WK in zijn eigen Leuven en hij en Wout van Aert hebben een goed gesprek gehad over de koers. En hij doet ook nog uit de doeken dat Evenepoel niet bij de debriefing was.

wout van aert jasper stuyven

Over het WK van de Belgen in eigen land is al veel gezegd en geschreven. Remco Evenepoel deed z'n zegje, er is na afloop gehuild in de teambus. Iedereen in België die ook maar iets van fietsen weet, heeft zich uitgelaten over de tactiek. Nu reageert met Jasper Stuyven ook een andere hoofdrolspeler nog eens uitgebreid.

De Leuvenaar werd vierde en knapte op z'n thuis-WK het nodige werk op voor kopman Van Aert. Die laatste zei dat hij ervan baalde dat hij niet eerder tegen Stuyven heeft gezegd dat hij zich niet super voelde. In Het Nieuwsblad vertelt Stuyven hoe het eraan toeging na de koers.

"Wout en ik zijn goeie vrienden. Ik zag dat hij zich na het WK rot voelde. We waren kamergenoten op het WK. Drie uur na de koers hebben we met ons tweetjes een kwartier op de kamer gezeten. Het begon nogal awkward: veel gezucht, gevolgd door godverdomme. Wout brak het ijs: Ik voel mij het meest rottig dat ik je niet sneller had verwittigd. Een medaille in Leuven was zo mooi voor jou geweest."

Maar Stuyven zegt tegen de Vlaamse krant dat hij zich prima in Van Aert kan verplaatsen. "Ik weet dat zulke situaties gebeuren. Hij maakte mee wat elke kopman wel eens meemaakt, alleen was het bij hem tijdens de koers van het jaar. Hoe vaak is een ploegmaat mij na een uur koers al komen vragen: Hoe zijn de benen? Dan moet je antwoorden met super, terwijl je er eigenlijk geen flauw benul van hebt, maar toch zelfvertrouwen wil uitstralen naar de ploegmaats toe. Je weet pas na een koers of je superbenen had of niet. Een renner die na elk pijntje zegt Ik ben niet super, zal nooit een koers winnen. Ik heb alle begrip voor wat Wout op het WK deed."

Geen Evenepoel bij debriefing

De Belgische selectie hield vijf dagen na het WK een debriefing via een videocall in Teams, vertelt Stuyven. Daarbij ontbrak één persoon: Remco Evenepoel. "Hij was op de hoogte, maar vond het niet nodig. Ik vind dat jammer. Zeker omdat hij het wel nodig vond om op tv dingen te zeggen. Dat is bij sommigen van ons blijven hangen."