Movistar trekt coach Piepoli en dokter Ibarguren Taus aan

Bij Movistar gaat de bezem door de technische staf. Teambaas Eusebio Unzué heeft besloten dat ploegleider José Luis Arrieta na tien jaar het veld moet ruimen. Ook kondigt hij de komst van twee nieuwe stafleden aan: coach Leonardo Piepoli en arts José Ibarguren Taus. Beiden zijn bekende namen en niet geheel onomstreden.

Movistar trekt coach Piepoli en dokter Ibarguren Taus aan

Het is voor mij persoonlijk een zeer, zeer moeilijke beslissing geweest, maar we hebben moeten nadenken over het algemeen welzijn van het team", zegt Unzué tegen het Spaanse El Pais. Arrieta was niet alleen lang ploegleider, maar ook jarenlang renner bij de Spaanse formatie.

Volgens El Pais ligt de oorzaak van de breuk in het feit dat Arrieta en sportief directeur Patxi Villa niet meer op één lijn zitten. Txente García Acosta, Pablo Lastras, Maximilian Sciandri en José Luis Jaimerena gaan het technische hart van het team vormen.

Daarnaast wordt de technische staf uitgebreid met Leonardo Piepoli en José Ibarguren Taus. Oud-renner Piepoli is momenteel coach van meerdere renners en was profrenner voor ondermeer Saeco, Banesto (het huidige Movistar) en Saunier Duval. Onder andere Alberto Bettiol en Davide Formolo worden getraind door Piepoli.

De 50-jarige Italiaan is echter niet van onbesproken gedrag. In 2008 werd zijn team Saunier Duval uit de Tour de France gezet nadat Riccardo Riccò positief testte op CERA. Zowel Piepoli als Riccò werden ontslagen. Later dat jaar bleek dat Piepoli tijdens die bewuste Tour twee keer positief testte op CERA. Hij werd in 2009 voor twee jaar geschorst en beëindigde zijn carrière.

En ook José Ibarguren Taus is geen onbeschreven blad. Hij werkte de afgelopen tien jaar als ploegarts bij Deceuninck-Quick Step. Daarvoor was hij ploegarts van onder meer Saunier Duval (in de periode dat Riccò en Piepoli werden betrapt). In 2009 werd hij door ploegbaas Gianetti aan de kant gezet. Ibarguren Taus werkte ook voor onder meer Banesto en Lampre. In 2016 moest hij getuigen in het Mantova-proces rondom dopingpraktijken van Lampre-renners.

Nieuws
  • Cor Vos