Flandrien 2021 Wout van Aert: 'Mijn doelen liggen steeds meer op de weg, beste prestatie leverde ik in Tokio' 

Wout van Aert blikte gisteravond bij zijn verkiezing tot Belgisch wielrenner van het jaar terug én vooruit. En deelt een mooi plaagstootje uit aan z'n vriend Jan Bakelants...

wout van aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

Dat Wout van Aert door zijn collegarenners voor de derde achtereenvolgende jaar werd verkozen tot Flandrien van het Jaar, de Belgische prijs voor wielrenner van het jaar, mocht geen verrassing zijn. De Belg van Jumbo-Visma reed immers een Tour de France om de vingers bij af te likken én een sterk voor- en najaar.

Bij het in ontvangst nemen van zijn prijs zei hij dat de etappe over de Ventoux zelf het hoogtepunt van zijn seizoen vindt. "Dat was een buitengewone dag, die me heel mijn carrière bij zal blijven. Ik had nooit gedacht dat het binnen mijn mogelijkheden lag om een bergrit te winnen. De Ventoux is een mythische plek en er waren veel Belgische supporters aanwezig, dus het was heel bijzonder. Het plaatje klopte", vertelde hij aan Sporza.

Die dag in de Tour was indrukwekkend, maar volgens Van Aert was het niet z'n beste prestatie van 2021. "Het beste gevoel had ik misschien in de Ronde van Groot-Brittannië, maar de wegrit van Tokio was mijn beste prestatie. Ik haalde daar een niveau op een terrein dat normaal net te hoog gegrepen is. Als je objectief naar die koers kijkt, was het straf wat ik daar presteerde ondanks mijn lichaamsbouw. Ik reed de finale tegen alleen maar topklimmers", tekent Het Nieuwsblad op.

Van Aert blikte niet alleen terug, maar keek ook vooruit naar het komende seizoen en had (wellicht) slecht voor de crossliefhebbers. "Mijn doelen liggen steeds meer op de weg, ik wil nog wat hiaten opvullen in mijn palmares. Ik wil zeker nog eens proberen om de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen. Ik ben weer een jaar sterker en heb een jaar meer ervaring, dus dat staat bovenaan op mijn lijstje."

Wat dat betekent voor z'n crosskalender is nog niet bekend, maar het zou wel gevolgen kunnen hebben. "In grote lijnen zal het er hetzelfde uitzien als in 2021, maar er kunnen verschillen zijn. De beslissing over het WK is nog niet gevallen. Het wordt moeilijk, maar we moeten de overweging maken. Het is duidelijk voor mij dat de voorjaarsklassiekers mijn prioriteit zijn en in functie daarvan zullen we de crosskalender opstellen", lijkt Van Aert enigszins voor te sorteren op het overslaan van het WK in Amerika.

Plaagstootje naar vriend Jan Bakelants

Op het podium deelde Wout van Aert ook nog een vrolijke plaagstoot uit naar z'n fietsmaat Jan Bakelants. Die had namelijk gezegd dat Van Aert het in zich heeft om de Tour te winnen. Met z'n repliek liet hij in ieder geval zien dat hij het in zich heeft om stand-up comedian te worden... "Jan zei ook dat het een massasprint zou worden op het WK in Leuven, dus ik laat in het midden of hij echt iets van koers kent."