HomeAchtergrondEddy Merckx heeft lof voor Van Aert, maar blijft bij kritiek op...

Eddy Merckx heeft lof voor Van Aert, maar blijft bij kritiek op Belgische WK-ploeg: ‘Wout had ploeggenoot mee moeten hebben’ 

De Kannibaal legt hij wat hij de strafste prestatie van Wout van Aert vond dit seizoen én wat er allemaal mis was met de Belgische tactiek op het WK - en dat begon al voor de koers...

Eddy Merckx reikte dinsdagavond de prijs voor beste Belgische wielrenner van het jaar (Flandrien 2021) hoogstpersoonlijk uit aan Wout van Aert. Wie de prijs krijgt wordt bepaald door de huidige collega's van Van Aert, maar Merckx stak niet onder stoelen of banken dat hij het volmondig eens was met de toekenning van de prijs aan de renner van Jumbo-Visma.

De Kannibaal vertelt in Het Nieuwsblad dat hij afgelopen seizoen enorm heeft genoten van de Belgisch kampioen. “Met Van Aert heb je een man die altijd koerst om te winnen. Hij is ook tamelijk compleet. Wat hij in de Tour deed door de rit te winnen die twee keer over de Mont Ventoux ging: Dat had ik niet verwacht. Vooral omdat ik hem bergop iets minder vind, maar dat is dan ook het enige. Tijdrijden, sprinten, klassiekers rijden: het is allemaal iets voor hem.”

Hoewel Wout van Aert zelf de wegwedstrijd in Tokio zijn beste prestatie van het seizoen vond, was Merckx het meest onder de indruk van de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour. “Onwaarschijnlijk wat hij daar liet zien. Ik wist dat hij een veelzijdig renner is, maar zo’n tijdrit winnen op de voorlaatste dag van een slopende Tour, dat was echt super.”

Merckx denkt ook dat er niemand is die Van Aert kan kloppen in de strijd om het groen in de Tour, als de Kempenaar zich daar op richt. Opvallend genoeg valt de naam van Van der Poel niet eens. “Overal kan hij punten halen. Alleen wordt het voor Wout moeilijk als hij weer elke dag zal moeten werken voor kopman Primoz Roglic.”

WK

De tactiek en koersinstelling tijdens het WK in eigen land blijft de nationale discussie in België. Mercxk noemde eerder in de Gazetta dello Sport het WK van de Belgen 'een totale flop'. Op het Flandrien-gala bleef hij achter z'n eerder woorden staan en maakte hij het desgevraagd wat concreter. Hij ging bijvoorbeeld in op de situatie rond Van Aert.

“Kijk, hij was de enige kopman en toch had hij geen echte eigen ploegmaat mee. Wel zaten er vijf renners in het Belgische team die voor Deceuninck – Quick-Step rijden. Ik heb niets tegen die ploeg, maar een echte ploegmaat voor Wout, uit zijn eigen team, had gemoeten.”

De manier van koersen deugde ook van geen kant, volgens De Kannibaal. “Remco Evenepoel moet niet zo ver van de streep beginnen rijden. Die moet je inzetten in de finale, die moet bij Wout zijn in de laatste dertig kilometer.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...