Dit zijn de 14 beste uitspraken van Michel Wuyts aller tijden

End of an era en dus zetten wij als Wuytsianen zijn mooiste uitspraken op een rijtje. Wielerpoëzie in optima forma (soms met een chauvinistisch sausje..)

Dit zijn de 14 beste uitspraken van Michel Wuyts aller tijden

Het tijdperk Wuyts bij Sporza is tot een abrupt einde gekomen - de Belg zou al afscheid nemen aan het einde van het crossseizoen, maar dat gaat nog wat sneller, hij is per 1 februari al niet meer te horen.

Alle reden voor ons om de mooiste uitspraken van de welbesproken Belg eens op een rijtje te zetten. Hieronder lees je wat wij zijn mooiste, haast poëtische vondsten vonden in de afgelopen jaren dat wij naar hem luisterden. Bedankt, Michel!

1) 'God en klein Pierke'

God en klein Pierke wil zoveel betekenen als iedereen. 'Museeuw rijdt hier weg bij God en klein Pierke'. Oftewel; niemand kan Museeuw volgen.

2) 'Carrefour de l'Arbre. Hier trekt die Duvel z'n Moortgat open'

In 2009 ging het helemaal mis met Silence-Lotto in de finale van Parijs-Roubaix. Raborenner Juan-Antonio Flecha ging in de eerste bocht onderuit en hield daarbij het Lotto-duo Vansummeren en Hoste op. Het verleidde Michel en Karl Vannieuwkerke tot een stukje prachtige poëzie.

"Wat zegt het spreekwoord ook alweer? Als de duivel kinderen baart zijn het er veel ineens. En ze blijven maar komen bij Silence-Lotto", sprak Vannieuwkerke, waarop Wuyts riposteerde met: "Carrefour de l'Arbre. Hier trekt die Duvel z'n Moortgat open." Waarmee hij overduidelijk alludeerde (nog zo'n Wuytswoord) op het feit dat het biertje Duvel gebrouwen wordt bij brouwerij Moortgat.

3) 'Hij is scheuten'

Wanneer een renner er vandoor is gegaan en de rest hem met geen mogelijkheid meer gaat terugzien is hij in het Wuytsiaans 'scheuten', ofwel ribbedebie.

4) 'Met de klap erover gaan'

"Vandenbroucke voorbij Zarrabeitia, met de klap erover", sprak Wuyts in 1999 toen Frank Vandenbroucke weer eens een staaltje van kunde liet zien. Dit betekent eigenlijk zoveel als erop en erover gaan. Nu is dat al een prachtige uitdrukking, maar in het Wuytsiaans is het allemaal net even iets poëtischer.

5) 'Pertinent'

Nee, dit woord heeft hij niet zelf bedacht, maar Wuyts gebruikt het woord pertinent wel vaak. Pertinent betekent zoveel als stellig of afdoende. Niet zelden stelt Wuyts een pertinente vraag aan José De Cauwer of vindt hij dat Jumbo-Visma de wedstrijd pertinent in handen moet nemen, in dienst van Wout van Aert.

6) 'Sikkepit'

Achtervolgers die geen sikkepit dichterbij komen, een vluchter die voor geen sikkepit vooruit komt of iemand die voor geen sikkepit verzwakt. Wat er ook gebeurt, als taalliefhebber hoef je je met Michel Wuyts voor geen sikkepit te vervelen.

7) 'Zijn peren zien'

Als ze achter hem gaan rijden, dan gaat hij nog wel zijn peren zien. Oftewel, die renner gaat nog wel een flink stukje afzien. Afzien is an sich al een mooie term, maar iemand zijn peren laten zien is natuurlijk veel poëtischer en een typisch staaltje Wuytsiaans.

8) 'Een muis baren'

Dit is echt één van de mooiste en meest dichterlijke uit het oeuvre van Wuyts. Een jaar of 5 geleden vond Wuyts dat de aankomsten bergop in de Tour steeds vaker een muis baren en dat de ASO daar eens wat aan moest gaan doen. De uitdrukking 'de berg heeft een muis gebaard', komt uit een fabel van Phaedrus, een Romeins schrijver uit de eerste eeuw na Christus en het betekent dat de hoge verwachtingen niet werden ingelost. De bergen van de Tour hebben een muis gebaard, prachtig toch?

9) 'Als een bok op een haverkist'

Als een bok op een haverkist zitten wil zoveel betekenen dat je iets heel graag wil en er ook alles voor overhebt. Zo zat de Italiaanse veldrijder Marco Fontana tijdens een WK cyclocross volgens Wuyts ooit als een bok op een haverkist. Hoe graag hij ook wilde, verder dan een 6e plaats kwam de Italiaan nooit.

10) 'Dash'

Een aanval waar nog wat 'dash' opzit is een aanval waar nog wel wat achterzit. Oftewel, een aanval met enige kracht en souplesse. Zit er geen dash op, dan kun je er gerust van uitgaan dat de aanval niet lang stand gaat houden.

11) 'Orgelpunt'

Johan Museeuw die met Parijs-Roubaix van 2002 z'n tiende wereldbekerzege boekte, zette volgens Wuyts een onwaarschijnlijk orgelpunt op zijn carrière. Overigens zijn de orgelpunten die Wuyts benoemt vaak onwaarschijnlijk of fantastisch.

12) 'Stervende zwanen'

Deze gebruikt Wuyts vaak bij een sprint tussen twee of meerdere renners die stikkappot en pieredood zitten na een helse onderneming en nog tot een uiterste krachtsinspanning moeten overgaan voor de sprint.

13) 'Je duimen en vingers er bij aflikken'

Wanneer Wuyts ergens z'n duimen en vingers bij aflikt, heeft hij met volle teugen genoten. In de commentaarcabine zelf zal hij deze uitspraak niet vaak hebben gebezigd, maar in zijn commentaren achteraf komt deze met enige regelmaat voorbij.

14) De finishkreten, een bloemlezing

'Baby, we were born to run' - Toen na een fotofinish bleek dat Wout van Aert dit jaar de Amstel Gold Race had gewonnen was Wuyts in extase. Hij haalde er zelfs Bruce Springsteen bij. Wat rennen met fietsen te maken heeft weten we niet, maar onvergetelijk was het wel.

'Ram, bam, bam' - Nog eentje met Van Aert in de hoofdrol. In 2020 won de Belg zijn tweede Touretappe en dat feit verleidde Wuyts tot deze uitroep.

'Delirium! Delirium! Delirium!' - In 2017 leek Zdenek Stybar op weg om Parijs-Roubaix te winnen, maar de Tsjech werd in de slotmeters voorbijgestoken door Greg Van Avermaet. Dat zorgde voor een delirium in België en in het bijzonder bij Michel Wuyts.

'Moeder, we zijn nog niet thuis' - Tommeke, Tommeke, Tommeke wat doe je nu? Sinds het WK van 2005 werd Tom Boonen Tommeke, een bijnaam die hij voor altijd met zich mee zal dragen. Wuyts riep direct na het WK in Madrid naar zijn moeder dat ze nog niet thuis waren en eiste en passant een standbeeld voor Boonen in Balen. Voor zover wij weten staat dat standbeeld er nog steeds niet. Hoog tijd om daar werk van te maken en liefst eentje samen met Wuyts, met een microfoon in de hand!