Rugklachten Van der Poel zijn weg: 'Mathieu leeft op adrenaline, daar heeft hij met zijn rug de prijs voor moeten betalen'

Goed nieuws voor Mathieu van der Poel, die volledig verlost is van de rugklachten die de Nederlandse wielerwereld in het najaar zo bezighielden.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Lange tijd was de vraag: gaat Mathieu van der Poel starten op het WK in Leuven en in Parijs-Roubaix? Uiteindelijk bleek zijn rug hem te weinig te hinderen om niet te starten, maar zijn voorbereiding was niet optimaal. Na Roubaix genoot Van der Poel van vier weken rust, waardoor ook zijn rugproblemen zijn verholpen.

Op het WK werd Van der Poel toch nog achtste

Dat vertelt zijn sportkinesist David Bombeke tegen Het Nieuwsblad. "Het gaat heel goed met hem. Die rustpauze heeft Mathieu duidelijk deugd gedaan, maar hij is iemand die graag traint. Die rug, dat is geen issue meer. Dat was een probleem van een opstapeling van jaren. Mountainbike, crossen, op de weg koersen, stress, zijn val op de Spelen, de Tour..."

Echt in paniek is de entourage van Van der Poel ook nooit geweest. "Eigenlijk hebben we dat nooit als iets alarmerends gezien. We hebben dat probleem gewoon nooit grondig kunnen behandelen, omdat hij nooit echt rust kon inlassen. Dus het was een vorm van overbelasting."

Die grondige behandeling is nu wel gebeurd. "We hebben hem terug gescreend vanaf nul, waardoor we hem als een soort nieuwe patiënt behandeld hebben en bekeken hebben hoe we zijn zwakke punten kunnen aanpakken. De voorbije twee jaar heeft hij wel oefeningen gedaan, maar meer ter onderhoud. Mathieu leeft op adrenaline en dat gaan we ook niet meteen kunnen veranderen. Daar heeft hij met zijn rug dus een beetje de prijs voor moeten betalen."

Nieuws
  • Cor Vos