Jonkies tonen zich in moeder der crossen: Vas (20) verslaat Pieterse (19) in Overijse

Geen Nederlandse op de hoogste trede, want de wereldbeker van Overijse is gewonnen door de Hongaarse Kata Blanka Vas.

Vas

Doordat een gedeelte van de rensters meteen in de eerste ronde wisselde op het loodzware parkoers, werd al een schifting gemaakt. Het was een slechte keuze om direct te wisselen, want de rensters hielden elkaar op en vervolgens reden ze achter de feiten aan. Denise Betsema, Kata Blanka Vas en Puck Pieterse profiteerden daarvan en breidden hun voorsprong vervolgens gestaag uit.

Toen Betsema ook in de tweede ronde niet van haar fiets ging, nam ze een voorsprong op haar twee overgebleven concurrenten. De veelwinnaar van dit jaar maakte wederom een ijzersterke indruk, maar vrijwel vanuit het niets maakte ze een slippertje en ging ze tegen de vlakte. Zodoende konden Blanka Vas en Pieterse bij haar terugkeren, maar nog belangrijker: ze raakte uit haar ritme en kon de twee jonkies niet meer volgen.

Het zou dus uitdraaien op een tweestrijd, die uiteindelijk werd beslist door de één jaar oudere en iets sterkere Blanka Vas, die daarmee haar eerste zege van het huidige cross-seizoen boekte. Pieterse kwam op een ruime tien seconden als tweede over de streep, terwijl Betsema in de laatste ronde nog werd bijgehaald door Brand. In het klassement komt Brand daardoor op gelijke hoogte met Betsema.

Cyclocross
  • Cor Vos