HomeAchtergrondAstana-Premier Tech langs de meetlat: onrust, matige kopmannen en een leegloop

Astana-Premier Tech langs de meetlat: onrust, matige kopmannen en een leegloop

Wat is er waargemaakt van de doelen van voor het seizoen? Hoe presteerden de kopmannen? En hoe ziet de toekomst eruit? We leggen de WorldTour-ploegen (volledig subjectief) langs de meetlat. Deel 2: Astana-Premier Tech.

Overwinningen: 4,2

Nee, het was niet het jaar van Astana-Premier Tech. Binnen het management was het onrustig vanwege het ontslag van Alexandre Vinokourov, die later juist weer terugkeerde. Zodoende wordt de ploeg weer een Kazachs bolwerk, want het Canadese Premier Tech trekt zijn handen na één seizoen weer van de ploeg.

De rommelige situatie in het management straalde blijkbaar over naar de renners, want met dertien zeges kende Astana-Premier Tech geen best seizoen. Zeker niet omdat meer dan de helft van die zeges werden geboekt op nationale kampioenschappen. Waar Ag2r Citroën Team in iedere grote ronde nog een rit wist te winnen, daar moest Astana-Premier Tech het doen met drie WorldTour-overwinningen. Twee ritten in het Baskenland, één in de Dauphiné. Daarvoor valt onmogelijk een voldoende uit te delen.

Mooiste overwinning: 6,3

De mooiste overwinning van Astana-Premier Tech was de zege van Alex Aranburu in de tweede rit van de Ronde van het Baskenland. Vooral omdat het tot stand kwam na knap ploegenspel. In de finale zat de ploeg met een overtal en koos Aranburu uiteindelijk het juiste moment om te demarreren. Omar Fraile bekroonde die dag met een tweede plaats. Maar ja, de Ronde van het Baskenland is een mooie koers, maar geen grote ronde.

Vlasov werd vierde in de Giro

Kopmannen: 5,0

Vooral van Jakob Fuglsang, Aleksandr Vlasov en Alexey Lutsenko werden prestaties verwacht in 2021, maar alle drie hebben geen onuitwisbare indruk achtergelaten. Vlasov (1 zege) eindigde knap vierde in de Giro d’Italia en Lutsenko (2 zeges) finishte verrassend zevende in de Tour de France, maar dat deden ze beiden op een weinig spectaculaire manier.

Fuglsang kende helemaal een slecht jaar. In Strade Bianche en de Ardennenklassiekers kwam hij net te kort om mee te doen met de beste renners en vanaf de Tour de France is hij nooit meer op niveau geweest. De top 10-noteringen in de Giro en Tour zorgen ervoor dat het geen hele lage onvoldoende is.

Talent: 4,2

Kopstukken van Astana die al jaren voor de ploeg rijden, vertrekken volgend seizoen (Izagirre-broers, Sánchez, Fraile, Fuglsang). Een heel peloton aan renners komt de rangen versterken, waaronder verloren zonen Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali. En een heleboel vrij gemiddelde WorldTour-renners.

Het grootste talent van de ploeg is de bijna 23-jarige Samuele Battistella, en verder hebben Harold Tejada, Javier Romo, sprinter Michele Gazzoli en de Kazach Gleb Brussenskiy doorgroeimogelijkheden, maar alle vier zijn geen renners waarvan je met zekerheid zegt dat ze het gaan maken op het hoogste niveau. Ook hier scoort de ploeg niet al te hoog.

Al met al komen we bij Astana-Premier Tech uit op een 4,9.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Uran onder de indruk: ‘Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel… ze koersen overal en doen alles goed’

Je hebt het niet in de gaten, maar de goedlachse Colombiaan Rigobert Uran is...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...