Een Groupama-FDJ-shirt in de cross: hoe zit dat?

Nee, wegwielrennen en cross zijn allang geen gescheiden werelden meer. En niet alleen door Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Askey

Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock, Ben Tulett, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Tim Merlier en zo zijn er nog tig voorbeelden die zijn opgegroeid met de cross. De cross en de wegsport zijn allang niet meer gescheiden. Sterker nog, iemand als Heinrich Haussler maakte in 2019 zelfs de overstap naar de cross, zodat hij op de weg mee zou kunnen in het geweld van de jonge generatie.

Veel WorldTour-ploegen laten hun renners in de winter veldritten rijden om toch wat competitie in de benen te hebben. Sommige in kleine plaatselijke crossjes, maar andere in de grote crossen waar alle toppers aanwezig zijn. Zo valt de laatste tijd op dat er iemand rondrijdt in een tricot van Groupama-FDJ. De Brit Lewis Askey, die volgend jaar voor de hoofdmacht van de Franse ploeg gaat rijden, heeft namelijk ook een achtergrond in de cross.

Askey is pas twintig jaar oud en liet op de weg mooie dingen zien dit jaar. Hij eindigde vijfde op het wereldkampioenschap voor beloften en liet ook in de Tour de l'Avenir zien een renner te zijn met mogelijkheden. Askey is een explosief type renner, kenmerkend voor de cross. De winnaar van Parijs-Roubaix voor junioren in 2018 kan als junior ook mooi resultaten voorleggen.

De voorbije weken reed Askey na een druk seizoen alweer vier crossen. In de Koppenbergcross haalde hij de finish niet, terwijl hij in Ruddervoorde (44ste), Zonhoven (34ste) en Overijse (44ste) ook niet in de hoogste rangen van de uitslagenlijst was te vinden. Maar een basis als crosser spreekt tegenwoordig ook op de weg voor je.

Cyclocross
  • Cor Vos