HomeCyclocrossEen Groupama-FDJ-shirt in de cross: hoe zit dat?

Een Groupama-FDJ-shirt in de cross: hoe zit dat?

Nee, wegwielrennen en cross zijn allang geen gescheiden werelden meer. En niet alleen door Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock, Ben Tulett, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Tim Merlier en zo zijn er nog tig voorbeelden die zijn opgegroeid met de cross. De cross en de wegsport zijn allang niet meer gescheiden. Sterker nog, iemand als Heinrich Haussler maakte in 2019 zelfs de overstap naar de cross, zodat hij op de weg mee zou kunnen in het geweld van de jonge generatie.

Veel WorldTour-ploegen laten hun renners in de winter veldritten rijden om toch wat competitie in de benen te hebben. Sommige in kleine plaatselijke crossjes, maar andere in de grote crossen waar alle toppers aanwezig zijn. Zo valt de laatste tijd op dat er iemand rondrijdt in een tricot van Groupama-FDJ. De Brit Lewis Askey, die volgend jaar voor de hoofdmacht van de Franse ploeg gaat rijden, heeft namelijk ook een achtergrond in de cross.

Askey is pas twintig jaar oud en liet op de weg mooie dingen zien dit jaar. Hij eindigde vijfde op het wereldkampioenschap voor beloften en liet ook in de Tour de l'Avenir zien een renner te zijn met mogelijkheden. Askey is een explosief type renner, kenmerkend voor de cross. De winnaar van Parijs-Roubaix voor junioren in 2018 kan als junior ook mooi resultaten voorleggen.

De voorbije weken reed Askey na een druk seizoen alweer vier crossen. In de Koppenbergcross haalde hij de finish niet, terwijl hij in Ruddervoorde (44ste), Zonhoven (34ste) en Overijse (44ste) ook niet in de hoogste rangen van de uitslagenlijst was te vinden. Maar een basis als crosser spreekt tegenwoordig ook op de weg voor je.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Man rijdt op kleinste fietsje ter wereld en het is hilarisch om te zien

Nee, we gaan geen flauwe grappen maken dat dit fietsje wel geschikt zou zijn...

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.