Filippo Ganna gaat aanval op werelduurrecord doen in 2022: 'Deed al eens een half uur 55 per uur' 

Dit is het ideale jaar, legt Ganna uit. Hij heeft het ook nog over de keuze tussen Tour en Giro.

filippo ganna
  • Filippo Ganna Filippo Ganna

Victor Campenaerts zal badend in het zweet wakker worden bij dit beeld, maar in 2022 lijkt het er toch echt te van gaan komen: Filippo Ganna gaat een poging doen om het werelduurrecord te verbreken. Dat zei de Italiaanse olymoisch- en wereldkampioen tegen de Spaanse sportkrant Marca.

De renner van INEOS blikt daar vooruit naar 2022 en zegt een aanval op het werelduurrecord al een tijdje in het achterhoofd te hebben. "Ik wil dit al doen sinds ik Bradley Wiggins een poging zag doen. Vorig jaar reed ik op de Italiaanse baan in Montichiari al eens 55 kilometer per uur over dertig minuten, maar dat extra half uur valt natuurlijk niet mee. Dit is het ideale seizoen om het te proberen; er is geen Olympische Spelen. Na een grote ronde zou een goed moment zijn."

Het huidige uurrecord van Campenaerts staat op 55,089 kilometer per uur, maar dat reed de Belg op de hoog gelegen baan (1900 meter) Aguascalientes in Mexico; de baan van Montichiari ligt maar 100 meter boven zeeniveau.

Grote ronde

Ganna wil de poging dus doen na een grote ronde, maar welke grote ronde(s) gaat hij rijden? Daar gaat Ganna ook iets dieper op in in Marca. "Ik ben een Italiaan, dus ik hou van de Giro. Maar ik zal moeten wachten op de plannen van m'n ploeg. Dus ik kan ook niet uitsluiten dat ik de Tour rijd. Ik wil in ieder geval graag terugkeren in de Giro."