Pillen in het peloton, gestopte Deense belofte luidt noodklok: 'Veel jonge renners rijden ermee rond in hun achterzak, je weet dat iedereen wel iets neemt' 

Volgens een gestopte jonge Deen horen de pillen erbij. Hij wil er niks mee te maken hebben. Lees hieronder zijn verhaal.

pillen

Je zult misschien - waarschijnlijk - nog nooit van 'm hebben gehoord: Ludvig Wacker. 'Zomaar' een jonge Deense wielrenner die tot voor kort bij het Sunweb Development Team reed. Vorig jaar nog in Nederland, bij de Craft Ster van Zwolle. Daar, en in andere koersen, zullen we hem niet meer zien. Hij is helemaal klaar met de wielersport vertelt hij aan de Deense wielersite Feltet.

"Ik was mentaal volledig uitgeput en bang. Zodra ik een nummer opgespeld kreeg, ging het mis en was ik bang om te crashen”, aldus Wacker bij het Deense Feltet. “Plots stond ik daar met mijn vader en moeder langs de kant van de weg tijdens een koers. Ik heb Sunweb toen gebeld, met de boodschap dat ik ermee kap. Ze wilden mijn contract verlengen, maar ik wilde gewoon naar huis."

Die angstgevoelens hield hij over aan een nare valpartij, maar iets anders steekt de jonge Deen misschien nog wel meer; het vele gebruik van pillen in het peloton. "Het zijn misschien legale pillen, maar ik ben er klaar mee in de wielersport. Het is mij wel vaker opgevallen. Tijdens de grote wedstrijden rijden renners rond met kleine potjes pillen in hun zakken. Dat zijn onder anderen pijnstillers en cafeïne."

Wacker bleef er zelf vanaf, maar spreekt van een pillencultuur. "Ik heb zelf nooit iets willen pakken, maar je weet dat iedereen wel iets neemt. Het is belachelijk, want je weet niet wat het over twintig jaar met je lichaam doet. Ik denk vaak dat het de jonge renners zijn die het zelf doen. Het is niet de ploeg die daar noodzakelijk voor verantwoordelijk is. De rijders kunnen het zelf in huis halen, want het is makkelijk te verkrijgen."