HomeAchtergrondNiki Terpstra voor het eerst openhartig over zware crash: 'Iemand die over...

Niki Terpstra voor het eerst openhartig over zware crash: ‘Iemand die over je voeten krast om te zien of je nog reageert, heel heftig’ 

Poeh, wat een verhaal van Terpstra. Hij wilde eerst niet in het verleden blijven hangen, maar vertelt nu over traumahelikopter, Intensive Care en weer opkrabbelen. Er is ook ruimte voor minder zware onderwerpen: een mooie anekdote over Fransen, limonade en buikpijn...

Hij wilde er lange tijd niet over praten, omdat hij bang was in het verleden te blijven hangen, maar met een nieuw contract op zak bij TotalEnergies is hij tegen het AD voor het eerst openhartig over de zware crash, waarbij Niki Terpstra op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad vanachter de scooter vol op een rotsblok klapte.

Een crash waarbij alle andere zware valpartijen die de 37-jarige Terpstra al meemaakte, verbleekte. “Ik ben wel eerder hard gevallen, maar dat stond nog niet in de schaduw van deze. Ik zat naar omstandigheden weer snel op de fiets, maar ik was niet snel op niveau. Doordat ik er eerder niet over praatte, was het voor de buitenwereld misschien 'zomaar een valpartijtje', maar dat was het echt niet.”

Dat blijkt wel uit wat Terpstra te vertellen over hoe het eraan toeging vlak na de valpartij en in het ziekenhuis. “Ik lag op mijn rug te wachten tot de ambulance er was. Ik mocht me niet bewegen omdat er iets gebroken kon zijn. Uiteindelijk ben ik in slaap gebracht en afgevoerd met de traumahelikopter. Ik werd wakker op de intensive care. Dan komt er iemand die over je voeten krast om te zien of ze reageren. Het was een enorme opluchting dat alles het nog deed.”

Nieuwe rol

Terpstra kende een moeizame comeback na de zware val en is tot een besef gekomen. “Ik word ouder, het is moeilijker om op topniveau te komen. Ik zal nooit meer zo goed worden dat ik de Ronde van Vlaanderen kan winnen. Maar ik denk nog steeds een bovengemiddeld goede renner te kunnen zijn als ik weer een tijd gewoon kan koersen en trainen. Ik ben niet iemand die een paar keer traint en dan weer de stenen uit de straat rijdt. Mijn talent is dat ik veel training en veel wedstrijden aan kan.”

Hij kreeg wel een nieuw contract bij TotalEnergies, waar komend seizoen ook Peter Sagan rijdt. Een nieuwe rol dus voor Terpstra. “Ik heb de knop omgezet, mijn doelen bijgesteld. De prestaties van het verleden zitten er misschien niet meer in, maar ik vind koersen ook heel leuk op een andere manier, door het team te helpen, met materiaal, met voeding.”

Franse limonade

Voeding dus. Daarmee was Terpstra zijn Franse ploeg al eens van dienst. In het interview is namelijk ook tijd voor een wat luchtiger onderwerp. In Franse ploegen gaat men soms namelijk nog wat minder wetenschappelijk om met de sport dan elders. Zo krijg je soms limonade in je bidon in plaats van echte professionele sportdrank.

“Ik vroeg waarom ze dat deden toen ik bij de ploeg kwam. Het was omdat ze buikpijn kregen van een bepaald merk. Toen heb ik gezegd: dan zorgen we dat we een ander voedingsmerk nemen. Het is de brandstof waar je motor op draait. Het zijn kleine dingetjes, maar het telt wel.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Goudhaantje Jumbo-Visma juicht niet na zege in Münsterland Giro: ‘Dacht dat het nog een ronde was’

De Münsterland Giro draaide dit jaar uitzonderlijk eens niet uit op een massasprint. Na...

🎥 Van Wilder haalt scherp uit na knappe zege: ‘We zijn niet akkoord met deze sh*t’

Niet Tadej Pogacar of Primoz Roglic, maar Ilan Van Wilder heeft de Italiaanse najaarsklassieker...

Ilan Van Wilder klopt Pogacar, Roglic & co en soleert naar winst in Tre Valli Varesine

De Italiaanse najaarskoersen volgen elkaar in sneltempo op. Gisteren won Wout van Aert nog...

UCI zet tijdsdruk achter mogelijke megafusie: “Als er iets verandert, moeten we dit voor 19 oktober weten”

In een persbericht laat de UCI - doormiddel van een statement - weten dat...

Meer zoals dit

🎥 Goudhaantje Jumbo-Visma juicht niet na zege in Münsterland Giro: ‘Dacht dat het nog een ronde was’

De Münsterland Giro draaide dit jaar uitzonderlijk eens niet uit op een massasprint. Na...

Valverde gaat vol voor wereldtitel gravel: ‘Het wordt moeilijk om mij te verslaan’

Zondag 8 oktober wordt er in de Italiaanse regio Veneto gestreden om de wereldtitel...

INEOS Grenadiers gaat rijtje af, en informeerde nu ook naar Juan Ayuso

INEOS Granadiers schijnt bij UAE Emirates ook geïnformeerd te hebben naar Juan Ayuso. Dat...