Thijs Zonneveld bijna van fiets geslagen door gemeenteambtenaar tijdens ritje op racefiets: 'Bij passeren haalde hij uit' 

De agressie jegens wielrenners neemt hand over hand toe, ondervond AD-journalist Thijs Zonneveld letterlijk aan den lijve. Zelfs het gezag houdt de handjes niet thuis...

thijs zonneveld

AD-journalist en - columnist (en fanatiek wielrenner) Thijs Zonneveld beleefde een rare dag op de fiets. Hij vertrok vanochtend nietsvermoedend vanuit Amsterdam voor een lange duurrit, maar toen hij na 118 kilometer door Het Gooi en omstreken weer thuiskwam was hij een bizarre ervaring rijker.

De titel die Zonneveld aan z'n rit geeft, zegt al het een en ander: En nog bijna op mijn smoel geslagen door een overijverige gemeenteambtenaar. Bij de rit post Zonneveld een foto van een nors kijkende man in een gele jas: de gemeenteambtenaar in kwestie.

Veel volgers van Zonneveld vroegen zich vervolgens in de reacties af wat er precies gebeurd was en waarom hij een foto van de man in kwestie postte.

In een uitgebreide reactie legt Zonneveld z'n ei. Hij begint met wat er gebeurde. "we reden over het fietspad richting het dijkje bij Muiden. De meneer in kwestie liep met een collega in tegengestelde richting. Bij het naderen liep hij steeds meer naar onze kant van het fietspad en bij het passeren haalde hij uit, waarbij hij mijn kin schampte. Volgens hem omdat we op een fietspad reden dat verderop dicht was. Dat was niet zo, maar zelfs in dat geval is het tamelijk bizar dat je als gemeenteambtenaar denkt mensen van hun fiets te mogen slaan."

Vervolgens gaat hij in op het waarom van het posten van de foto. "Eigenlijk omdat ik het verder ook niet zo goed weet. Ik denk dat we allemaal merken dat er meer agressie en hufterigheid op straat is, zeker richting wielrenners. Dat is regelmatig terecht, maar net zo vaak gebaseerd op vooroordelen. Ik heb het er een beetje mee gehad, met de agressie. De foto plaatsen is mijn manier om er iets mee te doen, denk ik. Ik sla liever niet terug namelijk."

Zonneveld heeft op de foto de ogen van de man een balkje gegeven om hem een beetje onherkenbaar te maken. Wij posten hier alleen de thumbnail van de foto bij de rit, zodat-ie ook niet herkenbaar is - helaas is het verhaal van Thijs over agressiviteit in het verkeer dat wel...

P.S. Voor zover wij weten, heeft de gemeenteambtenaar geen banden met Patrick Lefevere, Johan Bruyneel, Thomas Voeckler of Aleksandr Vinokoerov. ;)

De post op Strava van Zonneveld, met de foto van de agressieve gemeenteambtenaar. | Beeld: Strava Thijs Zonneveld