Roland Liboton kritisch: 'Van der Poel en Van Aert moeten kiezen; cross en weg combineren gaat niet'

Viervoudig-wereldkampioen cross Roland Liboton is kritisch op de veldrijders die dat combineren met wegwielrennen.

Poel
  • Wout van Aert Wout van Aert
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

'Wie geen tien crossen rijdt, zou niet op een kampioenschap mogen starten', vertelde Liboton vorige week. En tegen Het Nieuwsblad vertelt hij nog volledig achter die woorden te staan. "Ik vind het niet kunnen dat jongens die een heel seizoen voor de show hebben gezorgd op een WK plots moeten opboksen tegen mannen die fris zijn."

Liboton doelt zonder meer op Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. "Ik zou die mannen verplichten een aantal wedstrijden te rijden. Doen ze dat niet, dan zouden ze geen selectie mogen krijgen voor nationale en wereldkampioenschappen. Die verplichting zou uit moeten gaan van de federaties. Voor alle duidelijkheid: dit is mijn persoonlijke mening. Ik kan zeggen wat ik wil, hè."

"Zoals het nu gaat, zullen Eli Iserbyt of Toon Aerts nooit wereldkampioen worden. En dat is jammer. Die mannen leveren al een heel seizoen mooie duels. Ook naar organisatoren toe zou het leuk zijn als de kampioenstruien altijd van de partij zijn. Dat gebeurt nu niet en dat is volgens mij ook de reden waarom toeschouwers afhaken. Die trui van Belgisch kampioen Van Aert gaan we vermoedelijk pas begin december zien, die van wereldkampioen Van der Poel nog later."

Liboton oppert dan ook dat Van der Poel, Van Aert en Pidcock moeten kiezen tussen wegwielrennen en veldrijden. "Ze moeten kiezen, je kunt niet van twee walletjes blijven eten. Ofwel ben je wegrenner, ofwel ben je cyclocrosser. De twee combineren gaat niet. Ze moeten respect tonen voor die jongens die twee keer per week de wei in duiken, al weken aan een stuk."

Cyclocross
  • Cor Vos