De bijzondere fietsgroep Anabole S van 'schaatsbejaarden' Ard Schenk, Piet Kleine en anderen

Ze gaan stug door met sporten, onder een aparte naam. Hieronder lees je waar die naam vandaan komt...

ard schenk

Je zou het niet zeggen, maar Ard Schenk is al 77. De meervoudig Olympisch medaillewinnaar op de schaats is samen met de andere oud-schaatsers Jan Bols en Piet Kleine (ook al winnaar van Olympisch goud) de bekendste naam uit de veertienkoppige fietsgroep Anabole S: krasse knarren die nog regelmatige op de fiets kruipen, al dan niet elektronisch aangedreven.

RTV Drenthe maakte een fraaie reportage over het stel oud-schaatsers dat de inmiddels beruchte VAM-berg bedwong. Uiteraard is Schenk uitleg verschuldigd over de wat bijzondere naam van de groep. "De naam Anabole S komt uit de tijd dat wij achter die grote sterke derrières van Oost-Duitsers aanreden."

Jan Bols doet uit de doeken hoe je lid kunt worden van het gezelschap. De ballotage is even simpel als doeltreffend. "Je mag erbij als je oud genoeg bent, fit bent, een beetje kunt fietsen en niet chagrijnig bent."

Het gaat kortom om lol hebben. Risico's nemen ze ook niet meer, als ze op hun mountainbikes de VAM afdalen. "Rustig naar beneden. We hebben allemaal slappe banden, dus we kunnen niet zo hard de bochten door als anders." Er is ook geen haast; nergens Duitse derrières om achteraan te rijden...