HomeAchtergrondJong, bunnyhoppend en uit een echte fietsfamilie: wie is de nieuwste veldritrevelatie...

Jong, bunnyhoppend en uit een echte fietsfamilie: wie is de nieuwste veldritrevelatie Puck Pieterse?

Ze rijdt al het hele seizoen sterk, maar gisteren werd ze wereldkampioen! Wie is Puck Pieterse? Je leest het hieronder, met een heerlijke anekdote van bondscoach Gerben de Knegt (en je ziet dat ze naast bunnyhoppen ook de Koningin van de wheelie is in een indrukwekkend filmpje..)

Gisteren werd Puck Pieterse wereldkampioene bij de beloften na een spannende driestrijd met haar Nederlandse generatiegenoten (en vriendinnen) Fem van Empel en Shirin van Anrooij. Met z'n drieën kleuren zij het vrouwenveldrijden steeds meer.

Maar vandaag lichten we Puck Pieterse er even uit, die naast haar wereldtitel al het hele seizoen opvalt vanwege haar aanvallende manier van rijden – en het springen over de balkjes natuurlijk.

Pieterse is natuurlijk veel meer dan de enige vrouw die (op dit moment) over de balkjes springt bij de cross. Ze is afkomstig uit Amersfoort en komt uit een echt wielernest. Voor ze in maart 2020 een profcontract bij Alpecin-Fenix tekende en ploeggenoot werd van Mathieu van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado stonden haar vader Joost en moeder Ella steevast in de wisselzone. De een spoot de oude fiets schoon, de ander gaf een schoon exemplaar aan.

Daarnaast fietst ook haar drie jaar oudere zus Isa. Samen met papa Joost erbij maken ze de nodige tochtjes door het bos. “Iedere woensdag fiets ik samen met mijn vader door het bos van Lage Vuursche”, zei Pieterse in in 2019 in het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Tussen het fietsen door had ze de tijd om haar VWO af te ronden op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in woonplaats Amersfoort (Puck Pienterse..). Hoe meer successen ze boekte, hoe meer de docenten begrepen waarom ze haar huiswerk soms niet af had, zei ze daarover grappend tegen de Utrechtse Sportkrant.

Diezelfde krant vertelde ze dat Marianne Vos haar grote voorbeeld is. Bij de crossen in Amerika en wat later in het seizoen, zoals onlangs in Hoogerheide (en vorig seizoen ook natuurlijk) mocht Pieterse al strijden tegen haar grote voorbeeld. En als ze zo doorgaat, is het een kwestie van tijd voor ze haar een keer kan kloppen. In de verre toekomst gaan we nog veel mooie wedstrijden zien tussen Pieterse, de andere Nederlandse talenten en Blanka Vas!

Mountainbike

Net als ploeggenoten Mathieu van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado en generatiegenoot Fem van Empel is Puck Pieterse een fervent en getalenteerd mountainbikester. Bij de interviews die ze gaf aan AD/Utrechts Nieuwsblad en de Utrechtse Sportkrant zinspeelde ze (toen al) op een deelname aan de Olympische Spelen in Parijs.

Met reden, want hoewel Pieterse in de cross met vorig jaar een Europese titel bij de beloften (en dit jaar een tweede plek), juniorentitels en nu ereplaatsen bij de elite dames nog net wat succesvoller is, rijgt ze ook op de mountainbike de ereplaatsen aaneen.

Bij de wereldbekers van vorig seizoen eindigde ze driemaal als vierde en één keer zevende in de categorie Under 23. OP het EK veroverde ze het zilver in die leeftijdscategorie. Daarnaast is ze ook bijzonder behendig op de MTB, laat ze zien met deze Wheelie XL…

Mooie anekdote bondscoach Gerben de Knegt

In de Vlaamse krant Het Nieuwsblad mocht cross- en MTB-bondscoach een tijdje geleden aan de Belgen uitleggen wie Puck Pieterse was. Hij deed dat aan de hand van een mooie vergelijking met Mathieu van der Poel en een heerlijke anekdote uit haar begintijd.

“Ze is een flierefluiter, in de goede betekenis van het woord. Qua karakter lijkt ze op Mathieu van der Poel. Ze denkt niet te veel na en traint op een heel relaxte manier. Daardoor is de groeimarge nog heel groot. Ongelooflijk wat zij allemaal kan op een fiets. Ze springt ook als enige over de balken. Zonder enige moeite.”

De anekdote waaruit haar onbevangenheid blijkt, komt uit 2019. “Toen vertelde ik haar in maart al dat we in oktober naar het WK mountainbike in Canada gingen”, zegt De Knegt. “Weet je wat ze antwoordde? 'Nou, ik kan dan niet. Ik ga dan op vriendinnenweekend naar Texel', haha. Uiteraard ging ze naar het WK, ze werd er zevende.”

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Roglic dacht aan stoppen na val Vuelta: ‘Moest uitspraken over Fred Wright wel doen’

Gisteren berichtten we al over een interview dat Primoz Roglic gaf aan Radio Slovenia....