Sjoerd Bax wordt toch prof! Niet bij Qhubeka, maar als ploeggenoot van Mathieu van der Poel

Alpecin-Fenix doet het enige logische: Sjoerd Bax alsnog prof maken.

sjoerd bax

Hij reed een fantastisch seizoen met het NK op de weg op en rond de VAM-berg als uitchieter. Sjoerd Bax werd daar tussen de World Tour-profs als 'semiprof' heel knap tweede. Die prestatie van de renner van Metec-Solarwatt viel uiteraard op bij veel World Tour-ploegen, waarop de 25-jarige renner uit Gorinchem een contract tekende bij Qhubeka.

Maar het verhaal is bekend: Team Qhubeka stortte helaas ineen door de onbetrouwbare titelsponsor Nexthash. Ze werkten aan een reddingsplan, maar daar hoorden we weinig meer van. Renners die er een contract voor 2022 hadden, mochten uitkijken naar een andere ploeg.

En dus was ook Bax weer op de markt. Achteraf misschien was het instorten van Qhubeka wel een geluk bij een ongeluk voor Bax, want er kwam een veel mooiere ploeg voor hem: Alpecin-Fenix. De ploeg van de gebroeders Roodhooft is dan misschien geen World Tour, maar wel veel sterker dan Qhubeka.

Met zijn 1 meter 90 en 75 kilo zou je verwachten dat Bax in staat moet worden geacht Mathieu van der Poel bij te kunnen staan in de Vlaamse klassiekers, maar op een lager niveau reed hij vooral erg sterk in de kortere etappekoersen.

Bax bevestigt op de site van de ploeg dat hij zich ook op dat vlak door wil blijven ontwikkelen. "Het is een mooie stap voor mij. Ik hoop dat ik me samen met het team verder kan ontwikkelen, vooral in de heuvelachtige etappes die mij na aan het hart liggen. Ik ben natuurlijk heel blij dat ik volgend jaar voor Alpecin-Fenix mag rijden."

Nieuws
  • Cor Vos