HomeCyclocrossVan der Poel: 'Sommige Vlaamse crossen zijn niet meer van deze tijd,...

Van der Poel: ‘Sommige Vlaamse crossen zijn niet meer van deze tijd, sorry!’

Adrie van der Poel vindt dat het veldrijden met z'n tijd mee moet gaan. De wereldkampioen van 1996 vindt bepaalde crossen (vooral in Vlaanderen) niet meer van deze tijd.

“Naar de toekomst toe moet het crossen veranderen. De typische Vlaamse crossen met die 180 graden bochten moeten eruit”, vertelt Van der Poel senior aan Wieler Revue. “Ik vind dat er meer parkoersen zoals de VAM-berg moeten komen, hoewel ze daar wel iets meer mee hadden kunnen doen. Ook Tabor vind ik een goed voorbeeld voor de toekomst. Er moet ruimte zijn om te passeren terwijl je in België alleen maar achter elkaar aan rijdt. Daar zitten zoveel bochten in, dat je bijna niet meer kunt inhalen.”

“De Koppenbergcross zou zo mooi kunnen zijn. Als je daar terug gaat naar het oude parkoers kun je daar iets fantastisch van maken. Hetzelfde geldt voor Overijse waar je iets aan moet bijknutselen. En zo kan ik nog tien crossen opnoemen. Zonhoven vind ik een positieve uitzondering. En de crossen van Boom en Mol zijn ook mooie crossen. Zolder was mooi, maar is helaas van de kalender. Er liggen mogelijkheden genoeg in België. En dan zijn er ook crossen die niet meer van deze tijd zijn, sorry!

Van der Poel senior wilde niet zeggen welke dat zijn. “Dat ga ik nu niet zeggen. Dan krijg ik heel België over me heen. Natuurlijk weet ik dat het niet eenvoudig is om een cross te organiseren. Je hebt te maken met de groenen en met de lokale overheden.”

“Ik zou graag willen dat men bij de UCI wat meer over de grens kijkt. Er ligt enorm potentieel in Frankrijk en Spanje maar men doet er niets mee. Als je op zaterdag een cross organiseert nabij Bordeaux en op zondag eentje in Spaans Baskenland, dan kan dat best werken. Zeker als Van Aert, Pidcock en Mathieu aan de start komen, denk ik dat daar zo 15.000 man op afkomt. Organiseer zo’n weekend in december of januari en het is een geheid succes.”

Beeld: cor vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Nys houdt na positieve dopingtest vertrouwen in Toon Aerts: ‘We zijn allemaal aangeslagen, maar Toon is een hele correcte gast’

Een schok ging door de cross toen Toon Aerts een positieve dopingtest afleverde. De Belg ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en zijn manager Sven Nys houdt vertrouwen in Aerts.

Toon Aerts op non-actief na dopingsporen in urine: ‘Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen’

Toon Aerts is op non-actief gezet door zijn ploeg Baloise Trek Lions. Er zijn namelijk sporen van een dopingproduct gevonden in zijn urine.

Eli Iserbyt gaat z’n geluk beproeven op de mountainbike komende zomer: ‘Ideaal om iets nieuws te ontdekken’ 

De kleine Belg gaat Mathieu van der Poel achterna. Hij vertelt erover.