Van der Poel: 'Sommige Vlaamse crossen zijn niet meer van deze tijd, sorry!'

Adrie van der Poel vindt dat het veldrijden met z'n tijd mee moet gaan. De wereldkampioen van 1996 vindt bepaalde crossen (vooral in Vlaanderen) niet meer van deze tijd.

Adri van der Poel

"Naar de toekomst toe moet het crossen veranderen. De typische Vlaamse crossen met die 180 graden bochten moeten eruit", vertelt Van der Poel senior aan Wieler Revue. "Ik vind dat er meer parkoersen zoals de VAM-berg moeten komen, hoewel ze daar wel iets meer mee hadden kunnen doen. Ook Tabor vind ik een goed voorbeeld voor de toekomst. Er moet ruimte zijn om te passeren terwijl je in België alleen maar achter elkaar aan rijdt. Daar zitten zoveel bochten in, dat je bijna niet meer kunt inhalen."

"De Koppenbergcross zou zo mooi kunnen zijn. Als je daar terug gaat naar het oude parkoers kun je daar iets fantastisch van maken. Hetzelfde geldt voor Overijse waar je iets aan moet bijknutselen. En zo kan ik nog tien crossen opnoemen. Zonhoven vind ik een positieve uitzondering. En de crossen van Boom en Mol zijn ook mooie crossen. Zolder was mooi, maar is helaas van de kalender. Er liggen mogelijkheden genoeg in België. En dan zijn er ook crossen die niet meer van deze tijd zijn, sorry!

Van der Poel senior wilde niet zeggen welke dat zijn. "Dat ga ik nu niet zeggen. Dan krijg ik heel België over me heen. Natuurlijk weet ik dat het niet eenvoudig is om een cross te organiseren. Je hebt te maken met de groenen en met de lokale overheden."

"Ik zou graag willen dat men bij de UCI wat meer over de grens kijkt. Er ligt enorm potentieel in Frankrijk en Spanje maar men doet er niets mee. Als je op zaterdag een cross organiseert nabij Bordeaux en op zondag eentje in Spaans Baskenland, dan kan dat best werken. Zeker als Van Aert, Pidcock en Mathieu aan de start komen, denk ik dat daar zo 15.000 man op afkomt. Organiseer zo'n weekend in december of januari en het is een geheid succes."

Cyclocross
  • cor vos