Interview | Stef Krul over Van der Poel: 'Sam Oomen kwam nog in de buurt, maar Mathieu stak al ver boven ons uit'

Mathieu van der Poel kroonde zich in 2013 tot wereldkampioen op de weg bij de junioren. Stef Krul was dat jaar veelvuldig zijn ploegmaat.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Stef Krul is er dat jaar bij in de Vredeskoers - waar Van der Poel een etappe wint maar de eindzege aan Pedersen moet laten - Morbihan, Rüebliland en ook voor het WK wordt hij geselecteerd. Krul, die eind 2019 nog stageliep bij Team Jumbo-Visma maar inmiddels fietst voor de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen en zich focust op zijn studie Econometrie, kende zijn plek dat jaar.

Van der Poel was volgens hem verreweg de beste Nederlandse junior op dat moment. "Sam Oomen kwam nog het dichtst in de buurt, maar Mathieu was al zo enorm sterk. Wat ik heel bijzonder vond is dat hij zich nooit beter voordeed en dat hij ons normaal benaderde. Ik heb ook jongens meegemaakt die wel heel goed wisten dat ze net iets beter waren dan anderen."

Vlaanderen 2020

Krul moet lachen als hij probeert een analyse te maken van waarom Van der Poel al zoveel beter was. Wat blijkt: van zijn analyse van toentertijd is weinig meer over. "Ik dacht bij Mathieu dat hij al heel professioneel bezig was als junior", vertelt Krul. "Vanwege de ervaring van zijn vader en de voorsprong die hij daardoor had. Dat Mathieu al heel goed wist hoe hij als prof moest leven en dat hij bij de junioren al dicht tegen zijn top zat."

"Ik moest nog zien of hij zich verder zou ontwikkelen bij de beloften en profs. Maar ja, dat is in eenzelfde tempo doorgegaan, haha. Mijn gedachte was niet op iets specifieks gebaseerd. Dat kwam vooral door zijn vader en omdat hij al vroeg voor een Belgische ploeg reed waar alles goed voor elkaar was. Mathieu had het verder nog niet echt over prof worden, hoor."

Magazine
  • Cor Vos