Dylan van Baarle over vriend Jakobsen: 'Hoe ik Fabio ken, heeft hij gedacht dat hij het nog in zich heeft'

2021 was het jaar van de comeback van Fabio Jakobsen. Nog geen jaar na zijn zware crash in de Ronde van Polen was de sprinter terug op niveau. Vriend Dylan van Baarle genoot ervan.

Baarle
  • Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen
  • Dylan van Baarle Dylan van Baarle

"Onze vriendschap is in 2015 ontstaan op het Amsterdam Dance Event", vertelt Van Baarle tegen Procycling. "Via een gezamenlijke vriend, Ricardo van Dongen, leerde ik Fabio kennen. Hij reed toen bij SEG Racing en moest nog prof worden. Ik zat vorig jaar naar de Ronde van Polen te kijken toen hij viel en wist: dit is niet goed. Ik zette meteen de televisie uit, wilde de beelden niet nog een keer zien. Wat volgde waren moeilijke momenten."

"Die avond had ik contact met zijn vriendin Delore, maar ik wilde haar en de familie niet tot last zijn. Zij hadden wel iets anders aan hun hoofd. Ik zat dan ook vooral veel op Twitter te kijken om te zien of er updates waren. Toen uiteindelijk het nieuws kwam dat hij buiten levensgevaar was, was dat een grote opluchting."

In de Dauphiné

In de Dauphiné zien ze elkaar weer en niet veel later wint Jakobsen in de Ronde van Wallonië zijn eerste koers. "Als ik Fabio een beetje ken, dan heeft hij in zijn hoofd gedacht dat hij het nog steeds in zich heeft. Daarna is het in een stijgende lijn omhoog gegaan. Voorafgaand aan de Vuelta was het niet meer de vraag of hij ging sprinten, maar wanneer hij ging winnen."

Dat gebeurt al in etappe vier. "Iedereen was heel blij voor Fabio, maar eigenlijk moeten de andere sprinters gek gezegd nu alweer bang voor hem zijn. Hij heeft dit jaar zeven koersen gewonnen, waarvan drie etappes in de Vuelta. Fabio is misschien nog niet helemaal op het niveau van voor de val, maar hij zit er wel dicht tegenaan."