Bekentenis Pidcock over razendsnelle 5 kilometer hardlopen: 'Mijn GPS stond verkeerd '

Oeps, dat zat toch even anders...

tom pidcock

Het gaat de laatste dagen bij wielrenners meer over het acpect rennen dan het aspect wiel... Het hardloopgedrag (in de winter) van sommige renners trekt de aandacht nadat Tom Dumoulin een angstaanjagend snelle tijd op de 10 kilometer liep. Wij besteedden er ook aandacht aan in de vorm van een overzicht met de meest opvallende hardloopprestaties/gewoontes van (oud-)wielrenners.

In dat overzicht staat ook de hallucinante tijd waarin Tom Pidcock op een trainingsrondje de 5 kilometer liep in 13 minuut 25, een tijd die maar zeven seconden boven het Europees record lag. Te mooi (vooral te hard) om waar te zijn? Jazeker, bevestigt Pidcock nu ook zelf.

Er waren al allerlei mensen de Strava-file aan het analyseren die met foutjes kwamen en Pidcock komt nu zelf ook met een verklaring. "Ik had eerst een Wahoo, maar ben bij Ineos overgeschakeld op Garmin. Ik had mijn sporthorloge uitgedaan om op te laden, waarna de datum en zo verkeerd stond. Blijkbaar is er toen ook iets misgegaan met de GPS en stond die verkeerd", vertelt hij tegen het blad Rouleur.

Daarna ging Pidcock lopen op een rondje dat hij speciaal had uitgezocht voor een weddenschap met wat vrienden: de 5 kilometer sneller lopen dan 15 minuten. "Dat rondje begon wat bergafwaarts, net zoals bij Eliud Kipchoge tijdens zijn wereldrecordpoging op de marathon. Drie rondjes zouden precies 5 kilometer moeten zijn en er kwam ook 5 kilometer op mijn horloge. Maar dat klopte dus niet, want de lijn was… tsja, niet goed. Ik weet het niet, maar de meting was in ieder geval verkeerd."

Nieuwe poging

Pidcock wil die weddenschap met z'n vrienden natuurlijk alsnog winnen (en gewoon een snelle officiële tijd op de 5 kilometer neerzetten; Nike gaat hem daarbij helpen. "Nike heeft me laten weten dat ze mij er eentje willen laten lopen in hun testcenter in Oregon. Dus na het WK veldrijden ga ik ernaar toe. Het was sowieso het idee om in die periode proberen onder de 15 minuten te lopen op 5 kilometer. Het moet er toch écht van komen, toch?"