Caramba! Mexicaanse invasie in de cross? Maak kennis met de eerste Mexicaanse veldrijploeg (dit weekend in België te bewonderen)

Naast Hongarije met Blanka Vas en haar broertje ook Mexicanen in de blubber? Jazeker! Lees hieronder een mooie kennismaking met een bijzonder team!

ar monex

In het veldrijden is het tussen alle Belgische en Nederlandse vlaggetjes - bij de vrouwen eigenlijk alleen Nederlandse... - zoeken naar andere kleuren dan het zwart-geel-rood en rood-wit-blauw. Bij de mannen zorgt alleen Tom Pidcock voor een ander vlaggetje en bij de vrouwen moet Blanka Vas het doen, waarbij Clara Honsinger zich soms ook in de strijd mengt.

Maar misschien komt daar in de toekomst wel een contingent Mexicanen bij. Mexicanen die door de blubber ploeteren? Dat klinkt als een niet heel voor de hand liggende combinatie, maar toch is het zo. Bij de wereldbeker in Tabor van afgelopen waren ze voor het eerst present bij een grote wedstrijd in Europa: het A.R. Monex CX Pro Cycling Team.

Het team heeft renners in de junioren- en beloftencategorie. Isaac del Toro lijkt bij de mannen de meest getalenteerde van het stel. Met z'n 17 jaar behaalde hij zelfs al een zege bij een minder aansprekende cross in Italië. Bij de vrouwen rijdt voorlopig alleen de 23-jarige Paula Meneses Dominguez in het tenue van de ploeg.

Zaterdag en zondag zijn ze voor het eerst in crossmekka Vlaanderen te bewonderen (en dus ook op tv). Op zaterdag rijden ze eerst de Superprestige in Merksplas om een dag later van start te gaan in de zandcross van Koksijde (wereldbeker). Zowel bij de mannen als bij de vrouwen starten ze bij de elite, dus je kunt ze echt in beeld zien verschijnen - helaas waarschijnlijk wel als ze gedubbeld worden...

Maar toch is het een goede ontwikkeling in de cross, zo tekent ook Wielerflits op uit de mond van Brook Watts, een organisator van crossen in Amerika en de voorzitter van de veldritsectie van de Pan-Amerikaanse wielerbond COPACI. "Dit zie ik echt als globalisering van onze sport. Er wordt in meerdere landen van Latijns-Amerika aan veldrijden gedaan. De nationale kampioenschappen in Chili waren al door de UCI erkend, maar dit is de eerste keer dat een Latijns-Amerikaans land zich in Europa vestigt."

Isaac del Toro

De personalia van het grootste talent van de ploeg: Isaac del Toro, die al vanaf z'n vierde helemaal gek is op fietsen. Hij is de Mathieu van Mexico, want naast crossen doet hij ook aan mountainbiken.

Cyclocross
  • Instagram AR Monex