HomeAchtergrondOpenhartige Bob Jungels: 'Ik ben door hele zwarte momenten gegaan, heb twee...

Openhartige Bob Jungels: ‘Ik ben door hele zwarte momenten gegaan, heb twee jaar lang slaapproblemen gehad’

Bob Jungels heeft door een versmalling van zijn slagaders een moeilijke periode achter de rug. "Ik kon gewoon niet meer slapen."

De Luxemburger – in 2018 nog winnaar van Luik-Bastenaken-Luik – vertelt erover tegen Cyclingnews.com. Lange tijd was niet duidelijk wat het probleem van zijn mindere presteren was, maar eerder dit jaar werden in beide benen vernauwingen van zijn slagaders geconstateerd. Zodoende kon het bloed niet goed doorstromen waardoor Jungels sneller vermoeid raakte en minder snel herstelde.

“Toen ik de diagnose kreeg, was het een serieuze blessure, maar ik was eerlijkgezegd opgelucht. Het beantwoordde zoveel vragen. Ik ben door hele zwarte momenten gegaan, de laatste twee jaar waren mentaal heel zwaar. Mijn karakter veranderde. Ik had geen plezier meer. Normaal ben ik een open persoon, maar iets hield me tegen. Ik wist dat er iets niet goed was en het hield me tegen om te genieten waarmee ik bezig was.”

“De laatste twee jaar heb ik heel veel problemen gehad met slapen”, gaat Jungels verder. “Dat komt denk ik vooral doordat ik wist dat er iets mis was. Soms was het zo erg, ik kon gewoon niet slapen. Ik dacht veel te veel na. Als je thuiskomt, dan neem je je frustraties ook mee. Dan is het ook van je familie, vriendin, van iedereen. Zij hebben ook geleden, het was een hele moeilijke periode. Dat mentale gedeelte mag niet onderschat worden.”

Luik 2018

Jungels ging deze zomer onder het mes en reed in het najaar nog een aantal koersen. “Het voelt zo goed dat het is opgelost en dat ik weer de persoon ben die ik vroeger was. Een week na de operatie zei een van mijn beste vrienden: 'Het is zo fijn om je weer te zien lachen.' En het enige wat ik deed was op de bank liggen, terwijl ik pijn had van de operatie.”

Logischerwijs wordt er meteen verder gekeken, maar Jungels noemt geen grote koersen als doel voor 2022. “Ik hoop het goede gevoel voort te zetten. Niemand die weet wat ik kan, maar die vernauwing zal mijn prestaties geen schade meer toebrengen. Iemand vroeg me wat ik voor 2022 wens en ik zei: 'Ik wil gewoon in staat zijn om honderd procent van mijn capaciteit te gebruiken.' Dat is alles wat ik vraag.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.