Alpecin-Fenix-sprintaantrekker Jonas Rickaert over concurrent Michael Mørkøv: 'Hij is een idool, kijk enorm tegen hem op'

Concurrenten, maar dat wil niet zeggen dat je in bewondering over iemand kunt spreken, mooi! Rickaert gaat daarnaast ook nog in op de kunst van het vak lead-out, en heeft wel een tip voor de jeugd...

michael morkov
  • Michael Mørkøv Michael Mørkøv

Op dit moment bestrijden ze elkaar op de zesdaagse van Gent, waar Jonas Rickaert een duo vormt met ploeggenoot Silvain Dillier en Michael Mørkøv in de baan komt met landgenoot Lasse Norman Hansen (met wie hij ook een Olympische titel veroverde in de koppelkoers in Tokio).

Maar ook op de weg zijn het concurrenten. De een is de lead-out van Tim Merlier, Japser Philipsen en soms Mathieu van der Poel. De ander trekt als de beste sprints aan voor Mark Cavendish en Fabio Jakobsen. De 36-jarige Deen doet dat al jaren en dat is ook Rickaert niet ontgaan, zegt hij tegen Sporza.

"Ik kijk enorm tegen hem op. Ik kijk ook naar zijn lead-outs en leer nog altijd bij. Hij blijft een idool op het vlak van de lead-outs. Het is leuk om hier met hem te strijden op de wielerbaan in Gent. We hebben nog niet veel woorden gewisseld, maar dat komt wel."

De wielerbaan

De baan dus, daar hebben zowel Rickaert als Mørkøv hun roots - en zijn ze nog steeds behoorlijk succesvol actief. Volgens Rickaert leer je het vak van lead-out ook het beste op de piste.

"De rust die ik uitstraal in de sprints heb ik geleerd op de piste. Het is belangrijk dat je kalm blijft en die positionering leer je op de piste. Dat neem ik mee naar de weg. Kijk ook naar Mørkøv. Als lead-out is het ideaal om via de piste naar de weg te gaan. Aan jeugdrenners die geïnteresseerd zijn om sprinter of lead-out te worden, kan ik echt aanraden om via de piste de weg op te zoeken. Ik kan het alleen maar aanmoedigen", besluit hij.